Hitel, hitel felvétel, bank, bankok

Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk: 

- az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról,

- a hitelt folyósító pénzintézetekről,

- a hitelt igénylő piaci szereplőkről.


Természetesen itt az országban meglévő piaci, gazdasági környezetről valamint az országhatáron kívüli politikai, piaci, gazdasági hatásokról sem szabad elfelejtkezni.

Az állam, mint törvényalkotó adja meg a hitel folyósítás kereteit. De hogy ezt milyen tartalommal töltik meg a hitelfolyósítók, arra most nézzünk egy pár példát.

Kitől érdemes hitelt felvenni?

A bankok, pénzintézetek elsősorban – tetszik, nem tetszik – a saját profitjukat szeretnék megtermelni, lehetőleg minél magasabb mértékben. Ehhez azonban engedményeket, kecsegtető ajánlatokat kell tenniük a hitelt igénylők felé, hogy ez a céljuk teljesüljön. 

Ez olyan mint egy sakk játszma. A tábla, a bábuk adottak, a szabályokat mindkét fél (remélhetőleg) ismeri, de mégis mind a két játékos a saját pozícióit szeretné erősíteni.

Engem válassz! Pénzintézeti mézesmadzagok.

Nos, a hitelezői pénzintézetek gazdag kínálatát állították fel az engedményeknek. Ilyenek az alábbiak:

•    Értékbecslési díj visszatérítése folyósítást követően
•    Közjegyzői díj visszatérítése folyósítást követően
•    1 db Takarnet tulajdoni lap díja elengedésre kerül
•    Folyósítási jutalékot nem kell megfizetni
•    Tulajdoni lap, térképmásolat díját nem kell megfizetni
•    Akár a teljes folyósítási jutalék elengedésre kerül
•    Közjegyzői okirat díjának visszatérítése maximum 60.000 Ft-ig, meghatározott feltételek esetén
•    A teljes futamidő alatt fix törlesztő részlet (Lakáshitel használt lakás vásárlásra futamidő végéig fix törlesztő részlettel)
•    Tulajdoni lap és térképmásolat díját, valamint a műszaki szemle díját nem számítja fel a bank.


Ezek a kedvezmények nagyjából lefedik a kínálatot, de lehetnek akciókban más lehetőségei is a bankoknak amivel az ügyfeleket a maguk térfelére kívánják csábítani. Ezeket a kedvezményeket erősítik fel a hitelügyintézés során a hitelügyintézők is.
Mivel a törvény szerint a hitelt folyósító pénzintézetnek kétféle mutatót kell egyértelműen meghatározni – a kamat és a THM vagyis teljes hiteldíj mutató – ezen az engedmények a THM összegét befolyásolják. 

Gondosan mérlegelni kell, hogy hosszú távon mi éri meg jobban: egy alacsonyabb kamat összeg hosszabb távon vagy a hitelbírálat során megspórolt tízezrek. 

Ehhez vagy gondosan tanulmányozni kell a hitelfelvétel időpontjában aktuális banki kínálatot, kedvezményeket, vagy olyan bankfüggetlen hitelügyintézővel kell felvenni a kapcsolatot, amelyik megteszi ezt a hitelt igénylő helyett.

Ilyen lehetőséget biztosít irodánk is. Ha bővebb információt szeretne, kérem keresse fel honlapunkat.