Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt?

Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?


  • Új lakás építése vásárlása esetén megvannak-e azok az anyagi lehetőségeik, amivel biztonságosan be tudják fejezni az építkezést. Számolni kell még az illetékekre, ügyvédi költségekre, költözésre, bútorozásra és a beköltözés utáni rezsiköltségekre is. Erre lesz majd fedezetük a hitel törlesztése után is?
  • Ezekre a jövőben problémákra lehet biztonsági tartalék, hogy a már meglévő lakást, ingatlant nem kell eladniuk a CSOK és a kamattámogatású 10 milliós hitel igénylésekor sem. Ez a lehetőség viszont egyértelműen azoknak jelent kedvező lehetőséget, akik már vagyonosak. 
  • Házaspároknak, élettársaknak már jó előre érdemes egymással esetleg írásos szerződést is kötniük, hogy egy sajnálatos válás, vagyonmegosztás esetén milyen módon kívánják rendezni a fizetési kötelezettségeiket egymással.

Számolni kell még egy várhatóan jövőbeni negatív változással is. Ez pedig a CSOK-kal megvásárolt lakás későbbi eladási ára. 

•    Elméletileg az állami támogatás segítségével vásárolt drágább ingatlannak köszönhetően a család birtokában álló vagyon növekszik. A most megvásárolt újlakások ismételt piacra kerülésükkor azonban már használt lakásnak fognak számítani, így egy emelt árakon vásárolt ingatlan értékvesztése - ha a mostani támogatási struktúra érvényben marad - nagyobb arányú lehet, mint korábban.

•    Építkezés esetén jelentős különbségek adódnak a lokációs elhelyezkedésből. Igaz, hogy a telek olcsóbb lehet egy kisebb településen mint a megyeszékhelyen vagy a fővárosban, de az építési költségek nagyjából azonosak.  Tehát kisebb lesz a piaci értéke annak az ingatlannak, amit ugyanolyan költséggel építettek, mint egy piacilag kedvezőbb lokációban.

Vagyis mind a két esetben előállhat az a helyzet, hogy a kapott állami támogatás (kedvezményes hitel és gyermekek utáni támogatás)  egy részét "elveszíti" az adott család részben a megemelkedett telek, építési költség, magasabb új lakásárak, és a későbbi nagyobb arányú értékvesztés miatt.

Mihez érdemes igénybe venni a CSOK-ot?    

Mielőtt valaki eldönti, hogy az új lakás vételéhez, építéséhez vegye igénybe a CSOK-ot vagy beéri az alacsonyabb támogatottságú hitellel, akkor érdemes a megvásárolni- építeni szándékozó lakóhelyén a használtlakás piacon is szétnézni.

Például vannak olyan fővárosi kerületek, ahol az új és használt lakások ára között nagyobb a különbség, mint az új és a korábbi állami támogatásban meglévő különbözet. 

Számolni kell továbbá az új lakások árainak valószínű hirtelen megugrására, melyet a felfokozott kereslet és a szű kínálat okoz. Az áfa csökkentés ellenére a piacon nem csökkent számottevően az új ingatlanok ára, és a nagy érdeklődés miatt a CSOK egy részét is lenyelhetik a fejlesztők. Az új ingatlanok árának megugrásával a jövőben tovább távolodhat egymástól az új és használt lakások ára, így csak újabb saját források segítségével vásárolható meg a vágyott új otthon.

ÁFA csökkentés új lakásoknál 

A kormány nem sokkal a CSOK bővítésével kapcsolatos bejelentése után tulajdonképpen a CSOK-ról szóló rendeletébe tette bele az áfa-visszatérítésről szóló támogatás szabályozását. 

Az új lakások vásárlóinak már nem 27, hanem csak 5 százalék ÁFÁ-t kell fizetniük. Az új ingatlant építő magánszemélyek az idei évtől pedig  5 millió forintos plusz támogatásban részesülhetnek (a CSOK-támogatásokon felül). 

Melyik banknál igényelhető a CSOK? 

Januárban már beindult 7 banknál a hiteligények befogadása. Az FHB, OTP, a takarékok, az MKB, K&H, Erste már rajthoz állt.

 A Budapest Bank pedig már felkészült a piacon való megjelenéshez. A Sperbank  februárra tervezi beindítani a hitelezését, míg a MagNet március elsejét célozta be a folyamat beindítására. De folyamatba tette a hitelezési lehetőséget a CIB, UniCredit és Raiffeisen Bank is.

A kérelmek befogadásához szükséges okmányokról érdemes hitelügyintézőtől érdeklődni, aki mindegyik bankkal kapcsolatban áll és segít a gyors és remélhetőleg eredményes igénylésben.
Ilyen lehetőséget biztosít irodánk is. Ha bővebb információt szeretne, kérem keresse fel a www.lakashitelcentrum.hu honlapunkat.