CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel

CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.

 


CSOK – új lakóingatlanok építése és vásárlása esetén

•    A lakóingatlan alapterületének  55 négyzetméter alsó határt el kell érnie. 
•    Új építés, új lakás vásárlás esetén egy gyermek után 600 ezer, kettő gyermek után 2.600 ezer és három vagy több gyermek után 10 millió forint vissza nem térítendő kölcsönként vehető igénybe. Az új módosítás szerint 3 vagy több gyermek vállalása, megléte esetén még 10 millió forint fix. 3 százalékos hitel is igényelhető.
•    Építési telek megvásárlására nem igényelhető a CSOK és a kedvezményes hitel sem, az új lakás felépítéséhez szükséges épületbontásra, a lakáshoz vezető járda vagy a kerítés megépítésére vonatkozó költségek megfizetéséhez viszont például igen, amennyiben azt a hitelintézet által jóváhagyott építési költségvetés tartalmazza. Legalább a telekárral mint kezdőtőkével rendelkeznie  kell tehát az igénylőnek.
•    Akkor vehető igénybe a gyermek utáni támogatás, ha az igénylő házaspár egyik tagjának, vagy az igénylőnek nincs köztartozása, s nincs rajta a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján. 
•    A vásárolandó, építendő lakóingatlan pedig összkomfortosnak kell lennie. Ez azonban már könnyített formában is elérhető. Új ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.
•    Az új lakások vásárlására nem vonatkozik a módosítást követően értékbeli korlátozás.

CSOK használt ingatlan vásárlásakor vagy bővítésekor 

•    A vásárolandó használt lakóingatlan alapterületének  ebben az esetben is 40 és 100 négyzetméter közöttinek kell lennie.
•    Amennyiben bővítéshez igényli a CSOK-ot, akkor a munkálatok befejeztével az így kialakított ingatlan (meglévő+bővítmény) mérete szintén 40-100 négyzetméter közötti lehet.
•    Bővítésként csak a hasznos alapterületnek minimum egy lakószobával való növelését fogadja el a jogalkotó. Minden más esetben a CSOK nem illeti meg az igénylőt.
•    Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától.
•    A használt lakások vásárlása esetében  - az új lakások megengedő elbírásától eltérően -  megmarad két fontos korlátozás: vételáruk négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forint lehet, és maximális vételárukra területenként korlátozások vonatkoznak. (Közép-Magyarország, Dunántúl, Alföld és Észak).

CSOK - Jelzálog bejegyzés

A CSOK támogatással épített, vásárolt ingatlanra 10 évre az állam javára jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a CSOK támogatás igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva. Továbbá az igénylőnek vállalnia kell, hogy a tilalom lejártáig nem terheli haszonélvezeti vagy használati joggal a vissza nem térítendő hitel kedvezménnyel épített lakást.
Amennyiben Ön olyan döntés előtt áll, melynél szerepet játszhat a CSOK igénylése, érdemes felkeresni hitelügyintézőnket, aki magas szintű szaktudással és kiváló banki kapcsolatokkal tud a segítségére lenni. Akár Budapesten, akár az ország bármely más pontján kívánja lakásproblémáját megoldani, hitelügyintéző kollégáink várják jelentkezésüket!