CSOK aktualitások:

2017. december 

Több , mint 60 ezer ember élt a  CSOK kedvezményes lehetőségeivel

A CSOK állami támogatás törvénybe foglalása óta, több mint  60 ezren éltek a támogatás kivételes lehetőségével ,hozzávetőlegesen 160 milliárd forint értékben – a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára deklarációja szerint

Ezáltal több, mint  230 ezer embernek jelentett megoldást a lakásvásárlásra eddig a CSOK.

Dömötör Csaba kijelentette:  Az előző év hasonló időszakához képest 52 százalékkal több,  8.000 új lakás épült 2017 első negyed évében.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a magyar állam a (GDP) közel 5 százalékát fogja  a nagycsaládosok kedvezményes otthonteremtésére szánni.

A közelmúltban megszavazott kormányrendelet szerint 2018. januártól a minimum 3, avagy több gyermek vállalása esetén 1-1 millió forintot áll az állam a meglévő, lakáscélú vagy nem lakáscélú jelzáloghitelekből. A jövőben felvett jelzáloghitelek esetén csak a lakáscélúakra vonatkozik ez az enyhítés – idézte Novák Katalin.

2016.

Alaposan felkavarta a beruházók és a vásárlók kedélyeit a kormány 2015 év végi Családtámogatási (régi nevén Szocpol) bejelentése: 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít új lakás építése, vásárlása esetén a 3 vagy több gyermek megléte (vállalása) esetén. Ezt az összeget pedig még meg is fejeli szintén 10 millió állami támogatású kedvezményes hitellel.

Ha összekapcsoljuk az új lakások ÁFA kulcsának 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével ezt a rendeletet, akkor ez egy jelentős lökést adna a magyar építőiparnak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint az új ingatlan építése vagy vásárlása esetén a két gyermeket nevelő családok 2,6 millió forint, három gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az új CSOK-kal.

A három gyermeket nevelők vagy vállalók emellett plusz 10 millió forintos állami kamattámogatású (max. 3%-os) kedvezményes hitelt is igényelhetnek. Esetükben nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanuk.

Mi a kormányzati szándék  a CSOK változtatásával?

Több problémát szeretne ezzel az intézkedéssel egyszerre orvosolni a kormány. Egyrészt a magyarországi súlyos demográfiai válságot (a halálozási szám magasabb mint a születésszám)  kívánja csökkenteni, illetve megállítani. Természetesen ennek több módja is van (kivándorlás, egészségügyi ellátórendszer állapota) de ez az intézkedés is egy szegmense lehet a folyamat mérséklésének.

A másik az ingatlanpiac élénkítése, az új lakások építésének növelése, az építőipar, s ezzel együtt a GDP növelése.

A makro mutatók javításának szándéka kihat a családok lakáshelyzetének a javítására is. De vajon a CSOK-ot használók melyik társadalmi rétegből kerülnek ki?

Milyen feltételek megléte szükséges az új CSOK 10+10 millió forint igénybe vételéhez?

A CSOK-ot  igénylőnek (házastársak esetén legalább az egyik félnek) bejelentett, minimum fél éve (180 nap) fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, de ebbe nem számít bele a CSED, a GYED, de a GYES ,  ahogy a közmunka sem! Emellett a három gyermek után, új lakás építése vagy vásárlása esetén kérhető 10.000.000 forint igényléséhez igazolni kell 2 évi egészségügyi biztosított jogviszonyt - ebben az esetben azonban a közfoglalkoztatási jogviszony nem vehető figyelembe. A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételének feltétele (amellett, hogy biztosítási jogviszonyhoz kötött) hogy az igénylő köztartozásmentes adózó legyen.

Milyen változások vannak a CSOK  igénylési feltételeinél?

Mint feljebb már jeleztük az új CSOK-nál nem kizáró ok a már meglévő ingatlan. Tehát második lakás vásárlásához is igénybe veheti az állami támogatást, kizárólag olyan gyermekek után akik után a kedvezményt még nem vették igénybe. Amennyiben ilyen gyermek után a korábbi CSOK (Szocpol) – alacsonyabb – kedvezmény került megadásra a különbözetet kérhetik.

Másik könnyítés, hogy például a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét nem kell figyelembe venni.

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy a felső négyzetméter korlátokat a módosító rendelet eltörölte, csak alsó határokat jelölt ki. Ezzel az intézkedéssel akár palotát is építhet az a tehetős igénylő, akinek három gyermeke van.

A táblázatból jól nyomon követhető a CSOK összege, felhasználhatósága és a lakások négyzetméter kötelezettsége is.

Vajon mi a „kisbetűs” rész?

Ha nemzetgazdasági területet nézzük, igen kétséges a költségvetési fedezete ennek az összegnek.

Az idei költségvetésben nincs kellő fedezet rá, a számokat már nyáron kőbe vésték, de a következő évek költségvetéseit sem lesz könnyű megtervezni, hiszen a hiánycélt továbbra is tartani kell.

Bár az új CSOK program 2016 január l-től indul, jelenleg elég kevés az új építésű lakás az ingatlanpiacon. Ahhoz hogy az új építésű lakások száma növekedjen, hosszabb időnek kell eltelnie. Mire átfut az engedélyezés, a beruházó-kivitelezői munka során felépül egy ház legalább 1-2 évnek kell eltelnie.  Ezért elsősorban azok a három gyermekes családok jelentkeznek majd hiteligényükkel, akik már elkezdtek építkezni.

A lakáshitelt igénylők esetében a kulcsra vagy szerkezetkészre épülő lakások hiánya miatt viszont eltolódhat az igénylés ideje

S ennek a kedvezményes hitelezési konstrukciónak is szigorúak a nem teljesítés esetére megállapított szankciói. Külön ki kell emelni, hogy azok a családok, amelyek nem teljesítik a hitelfolyósítási feltételeket, nekik 60 napon belül vissza kell fizetniük az állami támogatást. Vannak ez alól bizonyos kivételek: például, ha az egyik gyerek fogyatékkal születik, vagy az egyik szülő meghal. De azért ez olyan kötelezettség, amit érdemes alaposan átgondolni az igénylőknek.

Összességében az új CSOK intézkedés jónak és előremutatónak mondható. De mint mindenben itt is a buktatók a részletekben rejlenek. Így felmerül pár kérdés is:

Lesz-e elegendő fedezet a költségvetésben erre az intézkedésre,

Van-e annyi tőkeerős építési vállalkozó, hogy el tudja látni a jelentkező igényeket a lakáspiacon

Lesz-e annyi három gyermekes család, vagy három gyermeket vállalni tudó- akaró – igénylő, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel,

Lesz-e annyi jogosult igénylő, aki meg tud felelni a vissza nem térítendő és a lakáshitel folyósítás jogszabályi feltételeinek.

 

Minden esetre a bankok már teljes gőzzel készülnek az újabb CSOK lehetőségre. A K&H-nál várhatóan 2016. január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a CSOK-ra, mind az állami támogatású lakás hitelekre.

Az FHB Bank arról számolt be, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma és a hozzá kapcsolódó kedvezményes lakáshitel, ráadásul annak valamennyi változata már 2016 január 4-től. Az első CSOK igényléseket már be is fogadta a bank.

Az OTP Bank közölte, 2016 január 7-től közel négyszáz fiókjában befogadja a CSOK, és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel iránti igényeket. Az  Erste Bank pedig arról tájékoztatott, hogy az átalakításokat gyorsan fogja megvalósítani és az átalakított hiteltermék hamarosan elérhető lesz.