Ingyenes lakáshitel ügyintézés

Ingyenes lakáshitel ügyintézés. Zöld hitelek, CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Ingyenes lakáshitel ügyintézés.

2022. május 24. kedd

Eliza, Eszter

Babaváró Hitel

Babaváró hitel információk hitelügyintéző kollégánktól. CSOK és Babaváró hitel igénylés egy helyen!


 

2019. július 01-én lépett hatályba a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet, mely

a babaváró támogatásról rendelkezik. A hatályba lépés óta eltelt időszakban már jelentős azoknak a házaspároknak a száma, akik ezt a hitelfajtát igénybe vették.


De mit is nyújt a fiataloknak ez a fajta hitel?

·   Az egyik legkedvezőbb lehetőség, hogy a babaváró program keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető (akár hitelkiváltásra is). Nem kell elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé.

·  A maximum 10 millió forintos babaváró hitel 2019. július 1-től igényelhető és 2022. december 31-ig lehet igénybe venni. Ingatlanfedezet nem szükséges hozzá.

·      Szabadon felhasználható​

·    Kamatmentes – de ennek feltétele, hogy a folyósítástól számított 5 éven belül szülessenek meg a gyermekek illetve ezen időszakon belül történjen meg az örökbefogadás.

·       

     Maximális havi törlesztő összeg 50 000 Ft lehet.

Ha elosztjuk a 10M forintot 240-el (20 év), akkor a havi törlesztő összeg 41 666 forint lesz. Ezzel az összeggel kell számolni mint rendszeres havi kiadással.

 

·   Lakáshitel önerő fedezésére a hitelösszeg maximum 75% költhető el, ha a lakáshitelt a babaváró folyósítást követő 90 napon belül igényelik.

·   A babaváró hitel kamatmentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születése esetén a teljes fennálló tartozást elengedi az állam. Viszont ha nem születik öt éven belül gyermek, az 5 évre vonatkozó kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben.(Erről később részletesebben is írunk).

·  Fontos: a három gyermeknek a folyósítástól számított 5 éven belül kell megszületniük! A már  meglévő gyermek/ek ebben a konstrukcióban nem vesznek részt.

·  Az igénylő a hiteltörlesztést felfüggesztheti és kérheti az elengedését – amennyiben teljesíti a kormányrendeletben meghatározott feltételeket.


Legfontosabb személyi feltételek:

ü Csak házasok és együttesen igényelhetik.

ü A feleség életkora 18 és 41 életév között legyen.

ü A házaspár közül legalább az egyik félnek legyen három év folyamatos TB jogviszonya.

ü Futamidő legfeljebb 20 év.

Itt felhívnám a figyelmet, hogy a törlesztési idő 20+3 év lesz, mivel az első gyermek utáni 3 éves felfüggesztés nem számít bele a hitel futamidejébe.

 

Nézzük meg, milyen feltételeknek kell még megfelelniük azoknak a házaspároknak, akik a Babaváró Hitelt szeretnék igénybe venni.

A már felsoroltakon kívül a további feltétel, hogy

·    legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel - a másik fél lehet elvált.

·        Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel kell, hogy rendelkezzen.

·        Nem lehet büntetett előéletű egyik házasfél sem.

·        Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.

·   Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem - passzív KHR-es lehet! (A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) 2006-ban jött létre, a BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) jogutódja.)

·    Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).

·        Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.

·        Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.

·        Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.


Amitől a Babaváró Hitel kedvező lehet az igénylőknek:Ha a házaspárnak (2019. július 1-je után) a hitelfelvételt követően gyermeke(i) születik, az állam nemcsak a hitel kamatát fizeti ki, hanem a teljes hátralévő hiteltartozást is megfizeti a banknak a házaspár helyett. Tehát a házaspárnak megszűnik a tartozása a harmadik gyermek érkezését követően.

Mikor lehet a fennálló hiteltartozást felfüggeszteni majd elengedni?

·  Az első gyermek születésekor, örökbe fogadásakor vagy a várandósság 12. betöltött hetét követően kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése, és ezt követően a hitel kamatmentes marad a teljes futamidőre.

·    A második gyermek születésekor, örökbe fogadásakor vagy a várandósság 12. betöltött hetét követően - szintén kérhető 3 évre a törlesztés szüneteltetése, valamint fennálló kölcsönszerződésből eredő tartozás 30 százaléka is „elengedésre” kerülhet – a gyermekvállalási támogatásra tekintettel.

·   A harmadik gyermek születése, örökbe fogadása vagy a várandósság 12. betöltött hetét követően a gyermekvállalási támogatás által a teljes hátralévő tartozás megszűnhet.


Mi történik ikerszülés esetén a hitellel?Ikrek esetében logikus módon csak egyszeri 3 év törlesztés szüneteltetés jár, viszont a hitel automatikusan kamatmentes lesz és egyharmada is elengedésre kerül.

Hármasikrek születése esetén a babaváró hitel alapvetően állami támogatássá alakul át és nem kell visszafizetni. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy tudjuk, hogy három trónörökös érkezik egyszerre, érdemes azonnal felvenni a babaváró hitelt.


De mi történik, ha nem születnek meg a vállalt gyermek(ek)?

Nos, mielőtt véglegesen elszánná magát a házaspár, hogy ezt az első olvasatra kedvező kölcsönt felvegye, alaposan gondolja át a „nemteljesítés” következményeit.

Mint minden hitelnek, a babaváró programnak is lehetnek buktatói. Bizonyos esetekben akár az egész felvett kamattámogatást vissza kell fizetni. Más esetekben "csak" megszűnik a kamattámogatás és piaci kölcsön lesz a maradék tartozásból. Lássuk a feltételeket!

 

Kamattámogatás visszafizetési feltételek

 Ha az alábbi feltételek közül legalább egy teljesül:

·        az igénylés után 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek,

·    egyik igénylő sem neveli a saját háztartásában a támogatott kiskorú gyereket, (nagykorúságig egy háztartásban kell élniük, kollégium, külföldi tartós tanulmány nem jöhet szóba)

·        egyik igénylő sem rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel (pl. elköltöznek az országból) Ha úgy dönt a család (mindkét tagja), hogy külföldre költözik, abban az esetben megszűnik a kamatmentesség és a hitel átalakul piaci hitellé. Így semmiféleképpen nem javasolt pályázni azoknak a családoknak, akiknél tervezik a külföldre költözésüket.

 akkor:

A teljes kamattámogatási összeget vissza kell fizetni, egy összegben,

a feltétel meghiúsulásától számított 120 napon belül.

Azért a jogszabály egy icipici lehetőséget ad annak a házaspárnak, akik 5 éven belül mégsem tudják világra hozni a vállalt gyermekeket. Nézzük, meg milyen következmények és lehetőségek állnak a jelenlegi jogszabály alapján a rendelkezésre.


Mi történik, ha 5 év után születik a gyermek?

Ha a hiteligénylést követő 5 évben nem születik gyermeke a párnak, akkor a kamatmentesség megszűnik, de a később születő gyermekekre továbbra is igénybe vehető a részleges, illetve a teljes tartozás elengedés. Ez azt jelenti, hogy ha 5 év után születik két gyermeke a párnak, akkor a piaci kamatozású hitel tartozásból enged el az állam 30 százalékot, a harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes fennálló tartozást.

Ebben az esetben a gyermekvállalási támogatást a fennálló tőketartozás és a kamatok csökkentésére kell felhasználni. Fontos, hogyha a párnak hátraléka is van, akkor a hátralék nélküli tartozás fog csökkenni, a hátralék ettől függetlenül megmarad.


A visszafizetendő összeg mértéke

A visszafizetendő összeg kiszámításakor a hitelező bank a hitelösszegre ügyleti kamatot számít fel. Ezt mindig az aktuális, átlagolt állampapír hozamok alapján számítják ki. Pontosan: "a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke." A mostani állapot szerint ez a kamat picivel 5 százalék felett van, így az első 5 év után kb. 2,2 millió forintot kellene visszafizetni egy összegben, a későbbiekben pedig a kamattal terhelt törlesztő részletet kell fizetni.


Minden esetben megszűnik a kamattámogatás?

Igen, ez nem kerülhető el. A kamattámogatás visszafizetésével a fennmaradó tőketartozásból így 5 éves kamatperiódusú személyi kölcsön lesz. Az új kamat mértékét szintén az állampapírok átlaghozama határozza meg. Ez a mostani kamatkörnyezetben kb. 8 százalék. Természetesen nem lehet tudni, mennyi lesz 5 év múlva, hiszen nem tudjuk, milyen hozamot kínálnak 2024-ben az állampapírok. Ez bizony zsákbamacska.


Hogy alakul a referencia kamat? Hol lehet megnézni a babaváró hitel referenciakamatát?

A rendelet szerint az ÁKK-nak minden hónapban, legkésőbb a harmadik munkanapon közzé kell tennie a következő hónapra vonatkozó referenciaértéket. Az Államadósság Kezelő Központ honlapján megtalálható a kamattámogatás idejére vonatkozó referenciakamat.

Elérhetőség https://www.akk.hu/hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/adatok-lakascelu-kamattamogatashoz-es-babavaro-kolcsonhoz-3-havi-aukcios-atlaghozamok?fbclid=IwAR0jJqYy0Hs4VW4L-bx7EXD3FdC0iwNWPsuu8Q

A kamattámogatás megszűnése után érvényes referenciaérték a https://www.akk.hu/hu/oldal/statisztika#adatok-babavaro-kolcsonhoz-1-havi-aukcios-atlaghozamok oldalról tölthető le.