2022 Zöld CSOK hitel

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. június 23. vasárnap

Zoltán

Zöld CSOK hitel

Gyermekvállalás esetén a Zöld Hitel Program akár CSOK kamattámogatott hitel konstrukcióval is igénybe vehető!

 

Családpolitikai elvárás – így pl. gyermekvállalás – nem feltétele az NHP Zöld Otthon Hitel felvételének, azonban gyermekvállalás esetén a zöld hitel összegéből maximum 15 millió forint kamatmentes is lehet.

 

Feltételek:

1. Az adósnak az ingatlanba be kell költöznie, tehát kizárólag lakhatási célú ingatlanvásárlás. Építés finanszírozható.

2. Emellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelni. A hitelösszeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el, de a bankok egyes esetekben ennél alacsonyabb értéket finanszíroznak.

 

A kormány jelenleg is kamattámogatott hitelt (OTK támogatást) ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik - 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint hitelösszegig - csak maximum 3 százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja.

  

            

 

Amennyiben az adós az NHP ZOP keretében nyújtott zöldhitelhez OTK-támogatást vesz igénybe, úgy a támogatott lakáshitel szerződés alapján nyújtott lakáshitel, valamint az OTK-támogatással nem érintett lakáshitel ügyleti kamata nem térhet el.

 

 

 

Zöld hitellel ingyenes a CSOK hitel?

 

A CSOK hitelt kedvező kamat helyett kamatmentesen kapod, ha egyszerre veszed fel a zöld lakáshitellel, együttesen maximum 70 milliós összegben. CSOK hitelt 2 és 3 gyermekes családok vehetnek fel maximum 10 illetve 15 millió forintig a vissza nem térítendő CSOK támogatás mellé.

 

Zöld Otthon Piaci hitelt (a továbbiakban ZOP) és Zöld Otthonteremtési Kamattámogatott (CSOK) hitelt (a továbbiakban Zöld OTK) az alábbiak szerint igényelhetünk: 

 

  • önmagában maximum 71 M Ft értékben 2,5 % 
  • CSOK-kal + 2 gyermek esetén maximum 60 M Ft ZOP (2,5 %) + 10M Ft Zöld OTK (0 %) 
  • CSOK-kal + 3 gyermek estén maximum 55 M Ft ZOP (2,5 %) + 15 M Ft Zöld OTK (0 %)

 

A fenti variációkon kívül azonban lehet csak Zöld Otthon Piaci hitelt is igényelni Zöld Otthonteremtési Kamattámogatott (CSOK) hitel nélkül is.

 

A zöld csokhitel feltételei közül érdemes választani a maximális 25 éves futamidőt. Ezzel a törlesztőrészlet csökkenthető úgy, hogy a teljes visszafizetendő összeg nem emelkedik. Nem is emelkedhet, hiszen a kölcsön kamatmentes, a futamidőtől függetlenül a felvett tőketartozást kell visszafizetnie az adósnak.

 

Ime egy példa, arra, amikor egy háromgyermekes család számára a Zöld Otthon Program jelentős pénzügyi előnyt jelenthet. „A kamatmentes hitel és a 2,5 százalékos normál zöld hitel ugyanis együttesen rendkívül kedvező lehetőség.

 

  • Amennyiben 15 millió forintra lenne szüksége a családnak, akkor a kamatmentes kölcsön törlesztője 50 ezer forint lenne, miközben a 3 százalékos kamatozású csok-hitelé 71 132 forintra jönne ki 25 éves futamidőnél.
  • Ha 30 millió forint kölcsönt szeretne felvenni a család, akkor érdemes mindenképp kihasználniuk a csok-hitel maximális összegét, ami mellé további 15 millió forint hitelre lenne szükségük. Az előbbit kamatmentesen, míg utóbbit 2,5 százalékos kamat mellett kapnák meg. A normál csok-hitel kamata ezzel szemben 3%, míg a mellé felvehető piaci hitelé 3,54 százalék lenne. Vagyis a zöld konstrukciók törlesztője összességében 117 500 forintra, míg a normál kölcsönöké 146 ezer forintra jönne ki.
  • Amennyiben 45 millió forintra lenne szüksége a családnak, akkor az NHP ZOP keretében fel tudna venni a család 15 millió forint kamatmentes és 30 millió forint 2,5 százalékos kamatozású hitelt. Ha nem felel meg az ingatlan a „zöld feltételeknek”, akkor 15 millió forint normál csok-hitelt és 30 millió forint összegű, 3,54 százalékos kamatú piaci kölcsönt vehetnének fel. A Zöld Program keretében a kölcsönök összes törlesztője 25 éves futamidő esetén 185 ezer forint lenne, ha viszont nem felelnek meg a „zöld feltételeknek”, akkor a havi részletek már meghaladnák a 221 ezer forintot.

 

 

Vagyis az NHP ZOP kihasználásával egy háromgyermekes család akár havi 21-37 ezer forintot is spórolhat. Ez a teljes futamidő alatt összesen 6,3-11,1 millió forint megtakarítást eredményezne.” [1]

 

Természetesen mindenkinek a saját élethelyzete, hitelszükséglete alapján érdemes kikalkulálnia azt, hogy mivel is járna a zöld hitel, vagy éppen a zöld csokhitel igénylése.

 

Keressen bizalommal: segítünk! Ingyenes hitelügyintézés. Lakáshitel, CSOK és pályázati lehetőségek. Elérhetőségünk: www.lakashitelcentrum.hu

Hitelközvetítő csapatunk elsődleges célja a lakáshitelekjelzáloghitelek és állami támogatásokCSOK lehetőségek megismertetése ill. az Ön számára legmegfelelőbb pénzügyi megoldás megtalálása.

 

 

[1] (A példa forrása: https://bankmonitor.hu/cikk/mennyi-a-torlesztoje-15-30-vagy-45-millio-forint-zold-hitelnek-gyerekkel-es-gyerek-nelkul/