Aktuális Babaváró hitel, CSOK és jelzáloghitel

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. július 25. csütörtök

Jakab, Kristóf

2020.07.01-től aktuális Babaváró hitel, CSOK és jelzáloghitel feltételek

Fontos tudnivalók röviden a Babaváró hitel, a CSOK és a jelzáloghitel feltételeinél.

 

 

 

2020 június közepétől, illetve július 1-től léptek életbe azok a változások, amelyek 2020. május 29-én jelentek meg a Magyar Közlöny 2020. évi 129. számában.

 

1. Az igénylők körének bővítése a Babaváró és a CSOK esetében: 

Az igénylők körét bővítették azokkal, akik úgynevezett diplomás GYED-ben részesültek - nekik önmagában ez a jogviszony eddig nem volt elegendő az igényléshez. Viszont az igénylést megelőző 180 napban önmagában továbbra sem elegendő ez a jogviszony, tehát erre az időszakra továbbra is szigorúbb feltételek vonatkoznak, mint az igénylést megelőző három évre. 

 

A külföldről hazatérő házaspároknál elég, ha egyikük legalább 90 napos folytonos TB jogviszonnyal rendelkezik az igénylésnél - ez korábban 180 nap volt, vagyis 6 hónap helyett elég 3 hónapot itthon dolgozni az igénylés előtt.

 

2. A Babaváró és a CSOK esetében sem kell első házasnak lenni:

A módosított jogszabály szerint nem fog számítani, hogy van-e az igénylő feleknek már gyermeke, és az sem fog gondot jelenteni, ha már mindketten elváltak. Ennek a módosításnak köszönhetően bővül azoknak a köre, akik számára elérhető a 10 millió forint kamatmentes hitel. 

 

3. A Babaváró hitelnél iker gyermekes családok esetében a módosítás szerint nem 3, hanem 3+2 évre is kérhetik a hitellel rendelkezők a törlesztés szüneteltetését. 

 

4. Jelzáloghitel esetében nem kell mindkét félnek tulajdonosnak lenni:

A rendelet-módosítás június 13-tól hatályos, utána a jelzáloghitelek csökkentését olyan esetekben is igényelhetik a családok, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van. Sőt, a már folyamatban lévő kérelmekre is érvényesíteni kell majd a jogszabály-módosítást.

 

5. Harmadik fél is szerepelhet a hitelben:

Június 13-tól az igénylő volt házastársa vagy volt élettársa is szerepelhet a hitelben, ha van olyan közös gyermekük, aki benne van a hitelelengedés kedvezményezett gyermekei között.

 

Tehát ha anyának és apának két közös gyermeke, akik a válás után anyával maradtak, és anyának van egy új párja, mely kapcsolatból érkezik a harmadik baba, akkor már nem baj, ha „régi” apa is benne van a hitelben. Anya a közös gyermekre tekintettel így is kérheti a hitelelengedést.

 

 

Van azonban egy nagyon fontos szigorítás is a módosításban.

 

 

A jelzáloghitel elengedésnél az új szabály szerint mindössze 60 nap lesz a családoknak arra, hogy kérelmezzék a jelzáloghitel elengedését.

 

A még érvényben lévő kormányrendelet nem állapít meg határidőt arra, hogy a gyermek születése után meddig lehet kérelmezni a jelzáloghitel-elengedést. A módosítás azonban kimondja, hogy a 2020. június 30. után született (vagy örökbefogadott) gyermekekre 60 napon belül kell beadni a hitelelengedés iránti kérelmet, az mindegy, hogy építkezésről vagy lakásvásárlásról van-e szó.

 

Ahhoz, hogy a kérelmet be lehessen adni, még a gyermek születése előtt meg kell kötni a hitelszerződést az építkezésre, vagy lakásvásárlásra, és az is feltétel, hogy a fedezetként szolgáló lakás/ház tulajdonjogát bejegyezzék az igénylő(k) nevére. A 60 napos határidővel gond lehet, ha valaki ezután vág bele az építkezésbe, lakásvásárlásba, hitelszerződés-kötésbe, legyen szó építkezésről, vagy ingatlan megvásárlásáról. A két hónap kevés lehet főleg építkezésnél, de új- és használt lakás vásárlásánál sem biztos, hogy elég arra, hogy megfeleljenek a feltételeknek és benyújthassák a kérelmeket. Így viszont eleshetnek a családok az államtól visszaigényelhető millióktól.

Azok számára, aki előrébb tartanak a lakásprojektben, és már megvan a tulajdonjog-bejegyzés, fontos lehet, hogy továbbra is a magzat 12 hetes korától lehet kérni a hitelelengedést.

 

Hatályba lépés időpontja:

A módosítások a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek hatályba, kivéve azt a technikai jellegű információt, hogy a TB jogviszonnyal kapcsolatban a vonatkozó rendeletek már nem az 1997. évi LXXX. törvény 5. paragrafusára fognak hivatkozni, hanem a 2019. évi CXXII. törvény 6. paragrafusára. Ez utóbbi módosítás 2020. július 1-jén lép hatályba.