Energiahatékony beruházás támogatás feltételei

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. június 23. vasárnap

Zoltán

Vissza nem térítendő összegű energiahatékony beruházás támogatás

2021 ENERGIAHATÉKONY PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

 

 

 

 

A Széchenyi Terv Plusz keretén belül Magyarország Kormánya az Európai Unió finanszírozásával pályázati felhívást tett közzé „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” megnevezéssel.

 

Ezen pályázati felhívás lehetőséget nyújt az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket megújuló energiaforrással lássák el, illetve energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre. A beruházással csökkenthető az épület energiaigénye, amivel energiát lehet megtakarítani. Ezáltal a vissza nem térítendő támogatás a rezsicsökkentés újabb eleme és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával a környezeti örökségünk megóvásához is hozzájárul. Eredményeként korszerűbb és kényelmesebb otthonokban lakhatnak a magyar emberek.

 

A forrás Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 1. melléklet XIX. Gazdaságújraindítási alap uniós fejlesztései fejezet 3. cím Központi kezelésű előirányzatok, 10. alcím Nemzeti Helyreállítási Alap központi kezelésű előirányzata.

 

A pályázat beadás kezdete 2021. december 06. 08:00. Beadási határidő vége 2024. október 14. 18:00. (napelem.palyazat.gov.hu) A tartalmi elbírálás során a Pályázók pontértéket kapnak. Erre vonatkozó információ a pályázati oldalon található.

 

 

1. Ki veheti igénybe a pályázati támogatást?

 

A napelem pályázati felhívásra kizárólag azon nagykorú természetes személy (magánszemély) nyújthat be pályázatot, aki magyar adóazonosító jellel rendelkezik és a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal rendelkezik és megfelel a jövedelmi előírásnak.
A jövedelmi előírás értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a napelem támogatás a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül. 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is.

 

A támogatás mértéke 100 %  és a támogatás egyedülállóan kedvező lehetősége, hogy nem szükséges hozzá önerő.

 

A támogatás minimum összege 500.000 Ft.

 

 

 

2. Milyen beruházásra vehető igénybe a támogatás?

 

A pályázat célja az alábbi két lehetőség közül választható, de kizárólag csak az egyikre lehet pályázatot benyújtani az igénylőnek:

 

 • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése. Ebben az esetben a maximálisan igénybe vehető összeg 2.900.000 Ft lehet.

 

 VAGY

 

 • Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje. Itt a támogatási összeg felső határa nem haladhatja meg a 11.300.000 Ft-ot

 

 

 

3. Kivel végeztethet ilyen jellegű munkát az a magánszemély, aki nyertes pályázatot adott be?

 

Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázaton támogatást elnyert személyek kizárólag egy kivitelezői listán szereplő vállalkozásokkal köthetnek szerződést a beruházás megvalósítására. A kivitelezői lista még függőben van, arra önállóan – szintén a pályázati szinten kiírt feltételekkel bíró vállalkozás – pályázhat. A kivitelezői regisztrációra irányuló kérelem 2021. október 18-án 10:00 órától nyújtható be.

 

Fentiek alapján nem célszerű előre semmilyen vállalkozással leszerződnie a pályázaton induló magánszemély megbízóknak, mivel még nem áll rendelkezésre az a címlista, akiknek a munkáját támogatja ez a pályázat. Bár erre vonatkozóan más sok cég hirdeti magát, de a kivitelezői regisztráció még nem elérhető.

 

Figyelmeztetés! A beruházás csak a Kivitelezői listáról választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. Csak azok a Vállalkozási szerződések számolhatók el, amelyeket a kivitelező regisztrációs listára történő felvételét követően írtak alá.

 

 

 

4. Milyen ingatlanra vehető igénybe a pályázati támogatás?

 

A pályázat keretén belül a beruházás megvalósulását követően lakott, a Pályázó magánszemély (rész)tulajdonában álló egyedi fűtési rendszerrel ellátott

 

 • családi házra: kizárólag napelemes rendszer telepítése esetén távfűtéssel ellátott lakóingatlan esetén is igényelhető támogatás
 • használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére / épületrészére;
 • legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre / lakásra nyújtható be támogatási igény.

 

Minden ingatlan vonatkozásában a pályázati részvétel további feltétele, hogy az épület olyan műszaki állapotban legyen, hogy egyéb beavatkozás nélkül is alkalmas legyen a beruházás fogadására. Fontos feltétel még, hogy jogerős használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie az ingatlannak.

 

 

 

5. Milyen módon lehet pályázni a támogatásra?

 

Támogatási kérelmet az online kitöltő programon keresztül nyújthatja be az igénylő. Ehhez először jelentkezzen be a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon, az „Egységes beléptető felület bejelentkezés” gomb használatával.

 

 

6. Van már hitelem, pályázhatok erre a támogatásra?

 

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint ez nem kizáró ok a pályázat benyújtásánál. Amennyiben a pályázható (4. pont) ingatlan megfelel a feltételeknek, akkor olyan tulajdonos(ok) is adhatnak be igénylést, akik már felvették az alábbi hitelek valamelyikét:

 

 • lakásfelújítási személyi kölcsön,
 • hitelkiváltásra felvett kölcsön,
 • lakástámogatási hitel (támogatott lakásfelújítási hitel állami támogatással)
 • minősített fogyasztóbarát lakáshitel,
 • építési hitel, mely lehet államilag kamattámogatott építési hitel, illetve piaci kamatozású is,
 • CSOK – családok otthonteremtési kedvezménye,
 • Falusi CSOK

 

Felhívom a figyelmet, hogy ezek a hitelek kizárólag akkor nem okozhatnak gondot a pályázat igénybevétele esetén, ha az ingatlan jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezik és az igénylő(k) megfelelnek a pályázat jövedelmi kikötéseinek. Vagyis olyan hitellel kell rendelkezni a pályázónak amit már megkapott, vagy ami már lakható ingatlanra vehető fel.

 

 

Sok sikert kívánunk minden pályázónak!

 

 

Keressen bizalommal: segítünk! Ingyenes hitelügyintézés. Lakáshitel, CSOK és pályázati lehetőségek. Elérhetőségünk: www.lakashitelcentrum.hu

 

Hitelközvetítő csapatunk elsődleges célja a lakáshitelekjelzáloghitelek és állami támogatásokCSOK lehetőségek megismertetése, ill. az Ön számára legmegfelelőbb pénzügyi megoldás megtalálása.