Gyakran ismételt kérdések a hitelügyintézés kapcsán

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. július 25. csütörtök

Jakab, Kristóf

Gyakran ismételt kérdések, lakáshitel, CSOK és támogatások esetén

Fontos tudnivalók támogatások, kedvezményes lakáshitel és CSOK ügyintézése során.

Milyen dokumentumok szükségesek lakáshitel felvételéhez?

  • személyes okmányok
  • jövedelmet igazoló dokumentumok
  • kiadásokkal vagy más hitelek törlesztésével kapcsolatos igazolások
  • adásvételi szerzõdés
  • tulajdoni lap
  • alaprajz (esetleg helyszínrajz)
  • a hiteligényléshez szükséges banki és esetleges egyéb formanyomtatványok

 

Mi az a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye, régi nevén SZOCPOL)?

 

A CSOK (régi néven szocpol) egy szociálpolitikai támogatási rendszer.  2015.07.01-től a lehetőség CSOK, azaz Családok Otthonteremtési Kedvezménye elnevezésre változott. 2016.01.01 től bevezették a három gyermekes családok és új ingatlan vásárlása vagy építése esetén a 10+10 CSOK támogatást. A CSOK (korábbi nevén SZOCPOL, egy vissza nem térítendő támogatás új  lakás építésére vagy vásárlására, illetve használt ingatlan vételére vagy bővítésére. Azok a családok vehetik igénybe, akik 1 vagy több gyermeket vállalnak (meglévő vagy bevállalt később születendő), a támogatás mértéke pedig a gyermekek számától és a vásárolni kívánt lakás alapterületétõl számít, attól függően, hogy új vagy használt lakást vásárolnak. (További információk az "Állami támogatások" menüpont alatt találhatók.)

 

Mi minősül új lakásnak?

Műszakilag akkor új a lakás, ha azt az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építették, illetve ha emeletátépítéssel vagy tetõtérbeépítéssel építették. Ezen felül szükséges, hogy az építéssel olyan lakóegység jöjjön létre, amely a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelel, és amely használatbavételi engedéllyel rendelkezik. Nem minõsül új lakásnak egy már meglévõ épület átalakításával kialakított lakás.

 

Ki vállalhat a CSOK esetén késöbb születendő gyermeket és milyen ingatlannál?

Új és használt ingatlancél esetén egyaránt lehet később születendő gyermeket vállalni (építés, vásárlás, bővítés). Csak házaspárokra vonatkozik a lehetőség, amennyiben az egyik házastárs kora még 40 év alatt van. 1 gyermek vállalására 4 év, 2 gyermek vállalására 8 év, és a maximum 3 gyermek vállalására 10 év áll rendelkezésre. 3 gyermeket csak az igénylés pillanatában gyermektelen házaspárok vállalhatnak. Amennyiben maximum 2 később születendő gyermeket vállal egy család, ezt a meglévő gyermekei mellé is megteheti. (még akkor is, ha a vállalással 3 gyermek fölé nő a picik létszáma)

 

Ki minősül gyermeknek?

Gyermek az igénylõ által eltartott vér szerinti, örökbefogadott, vagy hatósági, bírósági határozat (gyámság) alapján nevelésbe vett gyermeke, aki nem töltötte be a 20. életévét, vagy nappali tagozaton tanuló gyermek esetében a 25. életévét. A 20. életévét már betöltött gyermek is eltartottnak számít, ha testi vagy szellemi fogyatékossága (betegsége) miatt megváltozott munkaképességû személy, és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy várhatóan egy éven belül nem szűnik meg.

 

Mit jelent a 10+15 CSOK?

Három vagy több, meglévő vagy később született gyermeket vállaló családoknak új ingatlan építéséhez vagy vásárlásához járó kombinált állami támogatás. 10 M CSOK, ami vissza nem térítendő támogatás formájában igényelhető és 10 M kamattámogatott lakáshitel. A hitel kamata a támogatás miatt maximum 3 % lehet a támogatás 25 éves futamideje alatt. A CSOK-ot a hitelrész nélkül is igénybe lehet venni.

 

Hogy kell kiszámítani a hasznos alapterületet?

A hasznos alapterület a lakás fûthetõ alapterületének az a része, amelyen a belmagasság legalább 1,9 m. Nem tartozik ide a gépkocsitároló, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete.

 

Hogy kell kiszámítani a lakás teljes nettó alapterületét?

A nettó alapterület az épületszerkezettel részben vagy teljesen közrefogott helyiség vagy tér vízszintes vetületben számított belsõ területe. Ez fõként a bekerülési költség meghatározásánál mérvadó. A lakás teljes nettó alapterületébe, azaz a teljes vételárba beletartozik a fűthetõ és a fűtetlen (pl. gépkocsitároló helyiség, erkély, loggia, terasz, tároló) épületrészek alapterülete is.

 

Mit jelent a lakás energetikai besorolása?

Az épületek energetikai jellemzõinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szerint elvégzett mûszaki számítások alapján minden lakóépület a következõ energetikai osztály valamelyikébe kerül besorolásra:

 

A+ Fokozottan eregiatakarékos E Átlagosnál jobb
A Energiatakarékos F Átlagos
B Követelménynél jobb G Átlagost megközelítő
C Követelménynek megfelelő H Gyenge
D Követelményt megközelítő I Rossz