Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 26. péntek

Ervin

Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

2018-11-15 16:26:12

Élénk kereslet mellett 16,2 százalékkal nőttek az országos lakásárak 2018 második negyedévében, míg Budapesten 20,2 százalékos növekedési dinamika mellett megemelkedett a túlértékeltség kockázata - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.


Az országos 16,2 százalékos emelkedést éppen 4 százalékponttal haladta meg a fővárosi áremelkedés, a vidéki városokban pedig szinte az átlaggal megegyező, 16,3 százalékos volt az éves növekedési dinamika. Ezzel szemben a községekben valamivel alacsonyabb, 11,8 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis tovább szélesedett a főváros-vidék közti árolló. Ráadásul az előzetes számítások szerint a fővárosban 2018 harmadik negyedévében mintegy 24 százalékkal nőttek a lakásárak éves alapon, ami további gyorsulást jelez. A vidéki városokhoz képest átlagosan háromszor, a községekhez képest négyszer magasabbak most a budapesti lakásárak.

Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

  • Az új kihelyezésű lakáshitelek volumene közel 40 százalékkal nőtt, mostanra a tranzakciók 46 százalékához kötődik hitelfelvétel.
  • A lakásállomány éves megújulása 0,36, ami régiónként meglehetősen heterogén képet mutat, de a környező országokhoz képest alacsony.
  • Egy év alatt országosan 15 902 lakást adtak át.
  • A lassú megújulás oka az építőipar relatíve alacsony hatékonysága, a kapacitáshiány, de az üres lakások növekvő aránya is lehet.
  • Az új lakások átadásának volumene 2019-ben tetőzhet, 2020-tól viszont visszaeshet a kínálat.

Először az idei évben érte el a lakáspiac az összes magyar régióban a 2008-as árszintet nominálisan. Míg azonban az Észak-Magyarországi régióban a lakásárak éppen megegyeznek a tíz évvel ezelőttivel, addig Budapesten már 84 százalékkal magasabbak annál.




CSOK Plusz
A fővárosi fiatalok lehetnek a CSOK Plusz nagy nyertesei
A családi fészek elhagyása komoly anyagi vonzattal jár, kezdő ingatlankeresőként megfelelő jövedelem, megtakarítás és hitelképesség nélkül távoli vágyálomnak tűnhet a jó adásvétel megkötése. Az első lakásszerzésnél döntő szempont a családalapítás időszaka mellett a fiatalok önállósodási hajlama. Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez a szám akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
vidéki ház
Az agglomerációba költözés margójára
Évek óta népszerű trend a nagyvárosból a környező kisebb településekre költözni. Az egyik fő ok minden bizonnyal a nagyvárosok ingatlan árainak magas szintje, de emellett a nyugodt, csendes környezet előnyei és a természethez közelebbi életmód is vonzó sokak számára.Az agglomerációba költözésnek azonban vannak nehézségei. Ha az ember csak a költözés után szembesül velük, lehet, hogy nem élete legjobb döntéseinek egyikeként fog gondolni a kiköltözésre.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!