Letaszították hazánkat az áremelkedési dobogóról - Sokan várták már ezeket a lakáspiaci híreket

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 20. szombat

Tivadar

Letaszították hazánkat az áremelkedési dobogóról - Sokan várták már ezeket a lakáspiaci híreket

2020-01-24 12:39:57

A tavalyi év harmadik negyedévében átlagosan 4,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az Európai Unióban, 2018 harmadik negyedévéhez képest, az Eurostat legfrissebb lakásár-statisztikája szerint. Magyarország a korábbi időszakokban rendszerint dobogós volt az árak dráguásában, most viszont visszacsúszott a középmezőnybe, 7,8 százalékos emelkedéssel. Ezzel a lassulással nemzetközi viszonylatban átlagosnak tekinthető a hazai áremelkedés mértéke.

Portfolio Ingatlan 


Fél év alatt az első helyről a tizedikre csúszott vissza Magyarország a többi EU-s országhoz viszonyítva a lakásárak növekedésében. Bár az EU-s 4,1 százalékos átlagot még mindig túlteljesítjük, a 2019 első negyedéves 11,3 százalékos növekedés (a korábbi év azonos időszakához viszonyítva) a harmadik negyedévre már 7,8 százalékra mérséklődött Magyarországon. 


Összehasonlításképpen, ha megnézzük a fél évvel korábbi szintén Eurostat adatokat, két országban láthatunk nagy változást: az egyik a már említett mérséklődés Magyarországon, a másik pedig Lettország, ahol most a legnagyobb mértékű az átlagos drágulás - 14 százalék - , korábban ez az érték csupán 7 százalék körüli volt. A lista vége felé nem történtek nagy változások, az észak-európai államok stabilan tartják korábbi helyezéseiket.


PORTFOLIO VÉLEMÉNY

Az Eurostat adatok az első megjelenést követően gyakran revízióra kerülnek, így néhány negyedévvel később feltehetően más adatokkal fogunk találkozni. A cikkben bemutatott grafikonon például Magyarország esetében 11,3 százalék volt látható, ez a mai, már felülvizsgált 2019 első negyedéves adatok alapján viszont valójában 17 százalék volt. A mostani 7,8 százalékos lakásár-emelkedés így még radikálisabb változásnak tűnhet elsőre, vélelmezzük azonban hogy néhány hónap elteltével - amint minden ország pontosabb adatot tud szolgáltatni az Eurostat felé - ez az érték is valamelyest felfelé módosul. Emiatt érdemes inkább arra a trendre koncentrálni, ami már nemzetközi összehasonlításban is kristályosodik hazánk esetében, vagyis, hogy negyedévenként körülbelül 3 százalékponttal csökken az áremelkedés! (és nem az árak) mértéke a korábbi év ugyanazon időszakhoz képest. A hazai legfrissebb statisztikákról itt írtunk bővebben.


Címkék: ingatlan lakás, Eurostat, lakásárak


CSOK Plusz
A fővárosi fiatalok lehetnek a CSOK Plusz nagy nyertesei
A családi fészek elhagyása komoly anyagi vonzattal jár, kezdő ingatlankeresőként megfelelő jövedelem, megtakarítás és hitelképesség nélkül távoli vágyálomnak tűnhet a jó adásvétel megkötése. Az első lakásszerzésnél döntő szempont a családalapítás időszaka mellett a fiatalok önállósodási hajlama. Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez a szám akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
vidéki ház
Az agglomerációba költözés margójára
Évek óta népszerű trend a nagyvárosból a környező kisebb településekre költözni. Az egyik fő ok minden bizonnyal a nagyvárosok ingatlan árainak magas szintje, de emellett a nyugodt, csendes környezet előnyei és a természethez közelebbi életmód is vonzó sokak számára.Az agglomerációba költözésnek azonban vannak nehézségei. Ha az ember csak a költözés után szembesül velük, lehet, hogy nem élete legjobb döntéseinek egyikeként fog gondolni a kiköltözésre.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!