Még többen akarnak lakást vásárolni és hitelt felvenni

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 28. csütörtök

Gedeon, Johanna

Még többen akarnak lakást vásárolni és hitelt felvenni

2018-10-18 15:04:02

Az előző napokban végbement változások a lakástakarékoknál, egyben a lakásfinanszírozási piac átalakulását is eredményezhetik, miközben a lakások és a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is erős.


 A magánszemélyek eladó lakásai iránt idén szeptemberben 5 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban - derül ki az ingatlan.com elemzéséből. 

Változások jöhetnek a lakásfinanszírozásban a következő időszakban. A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése ugyanis a meglévő szerződések kifutásával fokozatosan csökkenti a lakáskasszák szerepét. A legfrissebb kormányzati utalások szerint az állami lakástámogatási rendszer egészülhet majd ki lakásfelújítási elemmel is. A bankok is új termékekkel jelenhetnek meg a jövőben, például előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitelekkel. A lakáspiac és a lakáshitelpiac ugyanis növekedésre utaló adatokat mutat, köszönhetően a továbbra is erős keresletnek.

A drágulás miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe is

Idén szeptemberben a magánszemélyek által hirdetett lakások iránt 5 százalékkal többen érdeklődtek az ingatlan.com-on, mint egy évvel korábban. Az ingatlanközvetítők kínálatában szereplő lakások iránt pedig az idei hónapokban 5-19 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés. A lakások drágulása miatt a vevőknek egyre nagyobb szüksége van külső forrásra is az ingatlanvásárláshoz, ami miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe az ingatlanpiacon. 2018 első félévében több mint 52 ezer lakáshitelt folyósítottak, 390 milliárd forint értékben, ez 2017 első félévénél 11 százalékkal több.


A magyar hitelpiac legfrissebb KSH-adatairól bővebben délutáni összefoglaló cikkünkben olvashatnak. 


GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
eladó lakás árak
Térképen az országos lakásárak - Nehéz elhinni azt, amit látunk
Bár tavaly azt hihettük, hogy 2017-re lezárult a lakáspiac meredek fellendülése, a 2018-as adatok ismét gyorsuló forgalombővülést és áremelkedést mutatnak. Egyre több becslés szerint haladja meg azonban a jelenlegi árszínvonal az egyensúlyi szintet. Ráadásul az eddigi drágulásban is nagy szerepet játszó befektetési célú vásárlók tömegével csábulhatnak el a nagyobb hozammal kecsegtető befektetések felé, így a további erőteljes áremelkedés esélye egyre kisebb, noha a pozitív irány még évekig kitarthat - áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében. 
újépítésű lakás áfa
Javaslat a lakásáfa életben tartására
AZ ÉPÍTÉSI SZAKSZÖVETSÉG CSAK SAJÁT LAKHATÁSNÁL BIZTOSÍTANÁ AZ ÚJFAJTA KEDVEZMÉNYT
lakás árak Budapesten
Sokaknak fáj már: Európában is példátlan, ami a magyar lakáspiacon történt
Az európai fővárosok többségében nominális alapon a lakásárak dinamikus növekedése figyelhető meg 2009 óta, az ingatlanárak a vizsgált fővárosok közül mindössze Zágrábban, Varsóban és Bukarestben nem érték el a válság előtti szintet. Az MNB Lakáspiaci jelentése a lakásárakat a jövedelmekkel és a lakbérekkel összehasonlítva vizsgálta meg, hogy mely fővárosokban számít már most túlárazottnak a piac. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!