Javaslat a lakásáfa életben tartására

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 28. csütörtök

Gedeon, Johanna

Javaslat a lakásáfa életben tartására

2019-05-16 15:06:46

AZ ÉPÍTÉSI SZAKSZÖVETSÉG CSAK SAJÁT LAKHATÁSNÁL BIZTOSÍTANÁ AZ ÚJFAJTA KEDVEZMÉNYT



2019. MÁJUS 10. PÉNTEK 05:45                                                                    Pintér Balázs

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — értesült lapunk. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.


A kedvezményes lakásáfa év végi határidejéhez közeledve egyre többször merül fel a kérdés hosszabb távú rendezése. Lapunk úgy értesült, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) új javaslatot tett a kormányzatnak a helyzet kezelésére.

A szakszövetség szerint visszaigényelhetővé kellene tenni a jelenlegi öt- és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget. Fontos kitétel, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.


Dübörgő építkezések. A forgalmi adó szintje óriási különbséget jelent az árakban
Fotó: Kurucz Árpád


A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-jéig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál ugyan 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, ám a többi újonnan készülő otthonnál csak 2019 végéig.

Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos.

Ez azért is fontos, mert korábban Varga Mihály, akkor még nemzetgazdasági miniszterként, éppen azzal érvelt a kedvezmény kivezetése mellett, hogy az ötszázalékos áfa – a kormány céljaival ellentétesen – ingatlanbefektetések eszköze lett, ráadásul a lakások tizedét külföldiek vásárolták meg.

A mostani lakástámogatási elemek között is van példa adó-visszaigénylésre. Saját célra történő építkezés esetén az építőanyag és a munkadíj forgalmi adója ötmillió forintig visszaigényelhető a pénzintézeteken keresztül – ez a lehetőség az ötszázalékos áfához hasonlóan elvben az idei év végéig él. Az ÉVOSZ ehhez az eljáráshoz alakította javaslatát.

Példájuk szerint nettó 350 ezer forintos négyzetméterárat és száz négyzetméteres lakást alapul véve, 27 százalékos kulcs esetén 35 plusz 9,45 millió forintba, azaz 44,45 millióba kerül egy lakás, míg ötszázalékos áfával ennél csaknem nyolcmillióval kevesebbe, 35 plusz 1,75, azaz 36,75 millió forintba.

Az ÉVOSZ hét-nyolc millió forintnál húzná meg a visszaigénylés felső határát. A különbség már ebben az esetben is tetemes, nem beszélve arról, hogy Budapesten – legalábbis a családoknak megfelelő méretű – új lakások ára ma lényegében ötvenmillió forintnál kezdődik, amelyeknél a szóban forgó áfakülönbözet a tízmillió forintot is meghaladja.

A statisztikai hivatal első negyedéves lakásépítési adatai már figyelmeztetésül szolgálnak, ugyanis az elmúlt évek látványos bővülése után némileg csökkent az építési engedélyek száma. Az ÉVOSZ az idén 22 ezer új lakás elkészültével számol, ami szerintük jövőre is tartható. Ahhoz azonban, hogy e nagyságrend megmaradjon, további ösztönzőkre van szükség.


Szükséges a segítség                                                                                                          
Az újonnan piacra kerülő budapesti lakások száma 2015 óta nem látott szintre csökkent az első negyedévben – írta a Cordia a fővárosi újlakás-piacról szóló elemzésé­ben. Földi Tibor, a cég vezérigazgatója szerint a közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Mivel a folyamat a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat, a vezérigazgató szerint továbbra is szükség lenne az új otthonok építését támogató intézkedésekre. Ugyanakkor a kereslet is elmaradt a korábbiaktól: az elemzés szerint a vevők elsősorban az ötszázalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelenő fejlesztésekben található lakások háromötöde már a 27 százalékos kulcs alá esik. Ami biztos: a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára meghaladta a 890 ezer forintot.    


GAZDASÁG
CSOK, falusi CSOK
Tállai András: a CSOK 450, a falusi CSOK 140 milliárd forintnál jár
2021 végéig 152 ezer család 450 milliárd forintnyi CSOK-ot vett igénybe, a falusi CSOK-ot pedig 26 ezer család vette fel 140 milliárd forint értékben.Portfolio2022. február 14. 08:44
eladó lakás árak
Térképen az országos lakásárak - Nehéz elhinni azt, amit látunk
Bár tavaly azt hihettük, hogy 2017-re lezárult a lakáspiac meredek fellendülése, a 2018-as adatok ismét gyorsuló forgalombővülést és áremelkedést mutatnak. Egyre több becslés szerint haladja meg azonban a jelenlegi árszínvonal az egyensúlyi szintet. Ráadásul az eddigi drágulásban is nagy szerepet játszó befektetési célú vásárlók tömegével csábulhatnak el a nagyobb hozammal kecsegtető befektetések felé, így a további erőteljes áremelkedés esélye egyre kisebb, noha a pozitív irány még évekig kitarthat - áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében. 
lakás árak Budapesten
Sokaknak fáj már: Európában is példátlan, ami a magyar lakáspiacon történt
Az európai fővárosok többségében nominális alapon a lakásárak dinamikus növekedése figyelhető meg 2009 óta, az ingatlanárak a vizsgált fővárosok közül mindössze Zágrábban, Varsóban és Bukarestben nem érték el a válság előtti szintet. Az MNB Lakáspiaci jelentése a lakásárakat a jövedelmekkel és a lakbérekkel összehasonlítva vizsgálta meg, hogy mely fővárosokban számít már most túlárazottnak a piac. 
új lakás
Több tízezer lakás épülhet idén - De még ez sem menti meg a helyzetet?
2019. március 5. 13:23A 2013-as mélypont után a megrendelt és kivitelezésbe vett lakások száma erősen megugrott, 2017-ben már 14 300 lakást adtak át, 2018-ra pedig már 18 000-nél tartott ez a szám. Idén várhatóan még ennél is több, 23-25 ezerre becsülhető az átadott lakóingatlanok száma, egyes számítások szerint azonban még ez sem lesz elég. A kívánatos lakásállomány és a felújítások számáról, lehetséges intézkedésekről az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adott ki javaslatcsomagot. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!