Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 28. csütörtök

Gedeon, Johanna

Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?

2017-07-24 18:08:10
Forrás:

Rendszerint a szerződést megkötő feleknek van lehetőségük arra, hogy a szerződésüket közös megegyezéssel módosítsák. A Polgári Törvénykönyv azonban egyes esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy külső szereplőként a bíróság módosítsa a szerződést, alakítva ezzel a szerződő felek közötti kapcsolatot.Milyen szerződések esetén lehet szó a bírósági szerződésmódosításról, és melyek a módosítás feltételei?            


Szerződésmódosítás  közös megegyezéssel

Általános szabály, hogy a szerződő felek közös megegyezéssel módosíthatják szerződésük tartalmát, így megváltoztathatják a szerződésből származó jogaikat és kötelezettségeiket is. A szerződés módosítására ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a szerződés megkötésére. Ez például azt jelenti, hogy ha a szerződést jogszabály vagy a felek megegyezése alapján meghatározott formában kell megkötni, akkor a szerződés módosítása is csak ebben a formában érvényes. Így az írásbeli formához kötött szerződés írásbeli megállapodással módosítható.

A szerződésnek a módosítással nem érintett része változatlan marad. A módosítás után a szerződést biztosító kezesség és zálogjog is fennmarad, viszont a kezes és a zálogkötelezett helyzete csak akkor válhat terhesebbé, ha ehhez ők is hozzájárulnak.

Egyoldalúan, tehát a másik fél beleegyezése nélkül csak kivételes esetben van lehetőség szerződésmódosításra. A szerződés tartalmát valamelyik fél egyoldalúan akkor módosíthatja, ha ezt a szerződésben kikötötték, vagy ha erre jogszabály feljogosítja. Például ilyen eset, ha a szerződés vagy jogszabály megengedi, hogy fél a pénztartozásra fizetendő kamatot meghatározott feltételek mellett egyoldalúan változtassa.

Bírósági  szerződésmódosítás

 

A bíróság általi szerződésmódosítás esetén nem a felek konszenzusáról van szó, hanem megegyezés hiányában az egyik szerződő fél által indított peres eljárásról. A szerződés bírósági módosítását csak olyan szerződés esetén lehet kérni, amely a felek között tartós jogviszonyt jelent. Tehát eseti jellegű szerződések esetén a bírósági szerződésmódosítás nem lehetséges.

A bírósági módosítás feltétele, hogy a felek tartós viszonyában a szerződés megkötését követően olyan körülmény állt elő, melynek következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése a fél lényeges jogi érdekét sértené. Ilyen eset lehet például, a gazdasági körülmények előre nem látható és nem kalkulálható, nagymértékű változása, például az előre nem látható nagymértékű infláció.

További feltétele a bíróság általi szerződésmódosításnak, hogy a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előre látható. Feltétel az is, hogy a körülmények megváltozását nem a fél idézte elő, és a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázat körébe.

A bíróság a szerződést az általa meghatározott időponttól módosíthatja, de ennek legkorábbi időpontja a szerződésmódosításra irányuló per megindítása. Tehát a szerződés megkötésének idejére visszamenő módosításra nincs lehetőség. A bíróság a szerződést úgy módosíthatja, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön.

A bírósági  szerződésmódosítás egyéb esetei 

A Polgári Törvénykönyv más esetekben is lehetővé teszi, hogy a bíróság a szerződés tartalmát alakítsa. Erre kerülhet sor abban az esetben, ha az érvénytelen szerződést a bíróság úgy teszi utólag érvényessé, hogy az érvénytelenség okát kiküszöböli. Például ilyen eset, ha a felek szolgáltatásainak értéke közötti feltűnő aránytalanságot a bíróság az ellenérték módosításával megszünteti.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd


A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsisszabougyved.hu


felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!