Szeretjük a napsütést, de a jóból is megárt a sok!

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. június 23. vasárnap

Zoltán

Szeretjük a napsütést, de a jóból is megárt a sok!

2019-05-09 14:32:24

7 védekezési módszer ingatlantulajdonosoknak a tűző napsütés ellen

Egy lakás esetében az árnyékolástechnika ugyanolyan fontos lehet, mint a szigetelés, hogy az ingatlant megfelelően, komfortosan tudjuk használni.

Röviden bemutatunk pár módszert, amivel a túlzott napsütéstől védheti otthonát.1. Redőny

Klasszikus árnyékolási eszköz a redőny. Előnye, hogy akár éjszakai sötétséget is tud teremteni egy hálószobában akár napközben is.


2. Reluxa
A reluxa a redőny kistestvére. Az ablaktáblán belül helyezkedik el, és jellemzően jóval könnyebb szerkezetű, mint egy redőny.

A könnyű szerkezet és könnyű kezelhetőség azzal is jár, hogy kevésbé árnyékol hatékonyan, mint egy redőny.

Megtalálható műanyag, fém és fa kivitelben is. Általában a lamellák dőlésszöge egy mozdulattal állítható, így szabályozható az árnyékolás mértéke.3. Spaletta


A spaletta régi technológia, de vannak belőle modern kivitelezésű darabok is, melyeket gyakran az ablak belső oldalán helyeznek el, a könnyebb kezelhetőség kedvéért.Igényes, esztétikus megoldás az árnyékolásra. Egy szép spaletta a lakás éke is lehet.


4. Előtető

Zárt előtetővel nem csak a naptól, hanem az esőtől is védelmet kapnak a nyílászárók.A lécekből álló előtető az árnyékolási funkció mellett karakteres díszítőeleme a homlokzatnak.
5. Ablakfólia

A fentiekhez képest elenyésző beruházási költséggel elláthatjuk ablakainkat hővédő ablakfóliával. A hővédő fólia a nap sugárzó hőjének több, mint felét kint tartja. Elérhető több változatban is, annak függvényében, hogy mennyi fényt szeretne a lakásba engedni.Igény esetén választható olyan hővédő ablakfólia , ami minimális, szinte észrevehetetlen fényveszteséggel jár, de választható olyan is, ami jelentősen árnyékolja a tereket. További előny, hogy az ablakfólia belátás ellen is használható, és a belátás elleni, illetve a hővédő funkciók kombinálhatóak egymással.

6. Napvitorla

Amennyiben adottak a feltételei, a napvitorla stílusos és hatékony módja az árnyékolásnak. Megfelelően elhelyezett napvitorlával az ablakot és a lakás előtt található teret is árnyékolni lehet.Ez a módszer azonban csak akkor használható, ha a lakás előtt kellő térrel rendelkezünk ahhoz, hogy fel lehessen szerelni.7. napvédő ponyva

Napvédő ponyvából létezik olyan, ami csupán az ablakok árnyékolására szolgál.Az árnyékoló ponyva használata igazán akkor gyakori, amikor a nyílászáró előtti teraszt, vagy erkélyt is árnyékolni szeretnénk.
Összefoglaló táblázat az árnyékolási megoldásokról:A cikk a Webkapu CMS rendszer szakértő közreműködésével készült.

felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!