Mik a pozitív CSOK változások?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 29. péntek

Auguszta

Mik a pozitív CSOK változások?

2016-09-21 14:49:57
Forrás: www.lhc.hu

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Novák Katalin és a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Dömötör Csaba közös sajtótájékoztatón arról számoltak be, hogy több könnyítést is bevezetnek a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésnél, illetve bővült a jogosultak köre is. 


A sajtótájékoztatón elhangzott információk:


•    A CSOK már a tervezőasztalról értékesített ingatlanok esetében is igényelhető
•    CSOK-ot az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is igénybe lehet venni, ami azt jelenti, hogy például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek nem kell társasházzá nyilváníttatni az épületet
•    a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor, így nem kell megvárni a támogatás folyósításával, amíg az ingatlan társasházzá alakul
•    A magzat 24 hetes korával szemben, most a magzat 12 hetes korától figyelembe lehet venni az igénylésnél
•    25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket függetlenül, hogy azok felsőoktatásban tanulnak-e avagy sem.
•    ha a gyámság már legalább egy éve fennáll, a gyermek gyámja is igényelheti a CSOK-ot, abban az esetben, ha a gyermek mindkét szülőjét elveszíti. Ha a gyámság már legalább egy éve fennáll, akkor ebben az esetben a gyám is igényelhet CSOK-ot. Ez persze akkor lehetséges, ha mind a két szülő elhalálozott. 
•    Fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, akik szolgálati lakásban élnek, szintén igénybe vehetik a CSOK-ot
•    a jövőben építőközösségek is igénybe vehetik a CSOK-ot
•    nem kell visszafizetnie a támogatást annak, aki az elhunyt igénylő egyenes ági rokonaként, házastársaként vagy élettársaként szerzett tulajdonjogot a CSOK-os ingatlanon

A jogszabály változtatásoknak célja, hogy a támogatást minél több család tudja igénybe venni ezzel is az otthonteremtést hagsúlyozva.

Dömötör Csaba elmondása szerint eddig kb. 70 ezren érdeklődtek a CSOK iránt, akik igénylőként is megjelennek a későbbiekben.  Sőt 10 milliárd forint értékben nyújtottak be ÁFA visszaigénylési kérelmeket, ami azt mutatja, hogy a magánépítkezők élnek ezzel a lehetőséggel.

Amennyiben építkezéséhez, vásárláshoz hitel felvételben gondolkodik és egyenrangú félként szeretne a bankokkal tárgyalni, vegye igénybe profi hitelügyintéző segítségét! 

 

felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!