Ingyenes lakáshitel ügyintézés

Ingyenes lakáshitel ügyintézés. Zöld hitelek, CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Ingyenes lakáshitel ügyintézés.

2022. május 24. kedd

Eliza, Eszter

Tájékoztató a hitelfizetési moratóriumról

A kormány a 2020. március 18-án hatályba lépett 47/2020. (III. 18.) Kormányszámú rendelet 1. §-ban foglaltakkal törlesztési moratóriumot rendelt el koronavírus világjárvány gazdaságot érintő hatásainak enyhítésére. A részletszabályaira vonatkozóan a 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelettel intézkedett.

A rendelet szerinti időpontig (2020. március 18.) felvett hitelekre vonatkozik a moratórium, mely 2020. december 31-ig szól. Ennek időtartamát a kormány meghosszabbíthatja.


Hogy döntsünk? Halasszunk? 

  


Milyen lehetőségei vannak az adósnak a moratórium alapján?

A fizetési moratórium kiterjed a személyi kölcsönnel, jelzáloghitellel, Babaváró hitellel, jelzáloghitellel, hitelkártyával, folyószámla hitelkerettel, munkáltatói kölcsönnel, valamint lízingszerződéssel rendelkező ügyfelek részletfizetési felfüggesztésére is.

A törlesztést az adós teljes egészében a határidőn belül felfüggesztheti. A hatályos rendelet értelmében a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a nem teljesített kamat összegével megnövelni.

Figyelem! Ez nem elengedés, hanem csak felfüggesztése a hitel és kamatainak fizetésére!


Viszont ez nem jelenti azt, hogy ezen időszak alatt esedékes kamatot nem kell a későbbekben megfizetni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.  A kedvezmény csak annyi, hogy a felfüggesztés ideje alatt a pénzintézet nem számolhat fel kamatos kamatot.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel azoknak 2020. december 31-ig nincs tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségük. Ahhoz, hogy részt vegyenek a moratóriumban, nem kell semmit tenniük, fizetési kötelezettségüket automatikusan szünetelteti a hitelintézet.


Vagy inkább törlesszünk? 

Aki inkább a hitelének a folyamatos törlesztése mellett döntene, annak meg kell keresni azt a pénzintézetet, ahol a hitelét kezelik. Ha több hiteltartozása van különböző pénzintézeteknél, akkor egyedileg kell azokat megkeresni, ha mindegyiket tovább szeretné az eredeti feltételekkel fizetni.


Milyen kommunikációs csatornákon lehet a bankokkal felvenni a kapcsolatot? 

 

Lassanként minden bank kitalálta a rendelet hatályba lépése óta, hogyan nyilatkozzanak az ügyfelei, ha nem kérnek a fizetési moratóriumból, és az eredeti szerződés szerint kívánják törleszteni a hiteleiket. Személyesen, a fiókokban is lehet persze ügyet intézni, de ezt csak a legvégső esetben javasolják, tekintettel a járványveszélyre. Alapvetően a bankok mindegyike biztosít erre lehetőséget elektronikus csatornákon is.

Mi ezek? A NetBankban, TeleBankon, a bank honlapján, telefonon, kiemelt ügyintézőknél, vagy letölthető nyomtatványon lehet nyilatkozni a törlesztés változatlan formában történő folytatására.

 

Most még fizetne később már nem tud?

Aki most még elegendő jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy a hitelének törlesztését tudja vállalni, de a későbbiekben ez megváltozhat az mit tehet? Erre is van megoldás: lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek egyáltalán nem, vagy csak részben vegyék igénybe a fizetési haladékot. a fizetési moratóriumra vonatkozó megadott határidőn belül.

Aki most a törlesztést választja, megváltoztathatja döntését és év végéig bármikor kihasználhatja a moratórium jelentette könnyítést.