A fővárosi fiatalok lehetnek a CSOK Plusz nagy nyertesei

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 29. hétfő

Péter

A fővárosi fiatalok lehetnek a CSOK Plusz nagy nyertesei

2023-11-30 11:52:32

A családi fészek elhagyása komoly anyagi vonzattal jár, kezdő ingatlankeresőként megfelelő jövedelem, megtakarítás és hitelképesség nélkül távoli vágyálomnak tűnhet a jó adásvétel megkötése. Az első lakásszerzésnél döntő szempont a családalapítás időszaka mellett a fiatalok önállósodási hajlama. Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez a szám akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.


A CSOK Plusz részleteinek kidolgozása még várat magára, de az már látszik, hogy az új családi otthonteremtési támogatás az első lakás vásárlásánál életbe lépő 10 százalékos önerő bevezetésével kibővíti a fiatalok lakáshoz jutási lehetőségeit. Az otpotthon.hu és az OTP Bank felmérése szerint a hazai ingatlantulajdonosok több mint fele (52 százalék) 25-34 évesen vette meg első ingatlanát. A budapestiek viszont kevésbé derűlátók, csak 35-44 évesen korukra bíznak abban, hogy lakáshoz juthatnak. A magyarok lakásválasztási szempontjait vizsgáló felmérés ráerősít a jelenlegi keresleti-kínálati piacot befolyásoló fájdalompontra:


A SAJÁT INGATLANNAL MÉG NEM RENDELKEZŐ VÁLASZADÓK KÖZEL FELE NEM BÍZIK ABBAN, HOGY VALAHA IS SAJÁT TULAJDONÚ LAKÁSHOZ TUD JUTNI.


„Tapasztalataink alapján az elmúlt időszak lakásár-növekedése, a magas havi törlesztőrészletek és az átlagos reálbérek az ingatlankeresők lehetőségeit is átformálták, ami visszafogta az adásvételek számát. A most bejelentett CSOK Plusz által kínált állami kamattámogatás és hitellehetőségek azonban elősegíthetik, hogy az ingatlanpiac a vártnál hamarabb mozduljon ki a jelenlegi gödörből” – mondta el Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.


A reprezentatív kutatás szerint a felnőtt lakosság több mint fele vásárolt már életében lakáscélú ingatlant. A különböző korcsoportokra bontott megkérdezettek közül leginkább a most 55-69 éveseknek adatott meg, hogy 34 éves korukig megvehessék az első lakásukat; az idősebbek és a fiatalabbak helyzete nehezebb volt ilyen szempontból. Amennyiben abból indulunk ki, hogy a legalább 35 éves korosztály közül hányan tettek szert első ingatlanra 34 éves korukig, megállapítható országos összehasonlításban a Budapesten élők hátránya. Az átlagos 48 százalékkal szemben a fővárosban csak 43 százalék tudott saját ingatlant vásárolni. A régiók közötti különbségekben is hasonló a tendencia,


A KÖZÉP-MAGYAROSZÁGON ÉLŐK KÖRÉBEN AZ ÁTLAGOSNÁL ALACSONYABB A CSALÁDALAPÍTÁS IDŐSZAKÁBAN LAKÁSSAL RENDELKEZŐK ARÁNYA, MÍG A TÖBBI RÉGIÓ KÖZÖTT NINCS ÉRDEMI ELTÉRÉS.


A kiadó ingatlanban élő és/vagy saját lakással nem rendelkező 45 év feletti lakosság többsége pedig már nem számít arra, hogy ingatlanhoz juthat.


MIKOR LEHET IDŐSZERŰ A KÖLTÖZÉS A MAGYAROK SZERINT?


A szülői ház elhagyásához a válaszadók 31 százaléka tartotta elengedhetetlen feltételnek az állandó munkahelyet és hozzá némi megtakarítást, 22 százalék szerint ennél korábban érdemes elköltözni otthonról, akár már 18 éves korban. Ugyanakkor a költözésnek inkább anyagi vonzata van, mint élethelyzethez kötődő, csupán 10 százalék gondolta úgy, hogy az élettárssal való összeköltözés jelöli ki a szülőktől való elköltözés időpontját, ennél csekélyebb arányban jelölték meg a házasságot és az első gyermek születését. A 18-24 éves korcsoportban átlagon felüli (13 százalék) azok aránya, akik szerint már 18 évesen érdemes lenne elköltözni és nagyobb részük bízik abban, hogy 25-34 éves korukra lesz saját otthona.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat
Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat
A házépítést jó, ha gondos tervezés előzi meg. Ezt kívánja biztosítani az úgynevezett “egyszerűsített bejelentési eljárás”. Az eljárás annyiban egyszerűsített, hogy a korábban valóban nehézkes engedélyeztetésre nincs szükség. Ellenben szükséges hozzá több olyan szakági dokumentáció, ami korábban nem volt elvárás.
napelem
Kezdődik a sorbanállás a napelemért?
2021-től csak azok az új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek fajlagos energiaigénye nem magasabb  100 kWh/m2/év-nél, és energia felhasználásuk legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik.
építésitelek
Mire figyelj telekvásárlás előtt?
Egyre többen  döntenek úgy, hogy a magas ingatlanárak miatt lemondanak a belvárosi életről  vagy éppen szeretnének távolabb lenni a város zajától. Egy kicsit kijjebb keresgélve, gyakran találunk sokkal megfizethetőbb, csendesebb területeket,  azonban ezek sokszor zártkertek. Mit jelent ez? Miben különbözik ez a  belterülettől? Milyen építési övezetek vannak? Mire figyelj ingatlan vásárlás  előtt?webkapu.hu
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!