Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2023. május 30. kedd

Janka, Zsanett

Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat

2020-10-28 11:22:56
Forrás: webkapu.hu

A házépítést jó, ha gondos tervezés előzi meg. Ezt kívánja biztosítani az úgynevezett “egyszerűsített bejelentési eljárás”. Az eljárás annyiban egyszerűsített, hogy a korábban valóban nehézkes engedélyeztetésre nincs szükség. Ellenben szükséges hozzá több olyan szakági dokumentáció, ami korábban nem volt elvárás.


1) Összeszokott tervező csapat

Ha összeszokott tervező csapatra bízod a munkát, hamar el fog készülni a szükséges építészeti, statikai, gépészeti terv. Meglesznek az energetikai számítások és a műszaki leírások. A folyamat során pedig csak egy kapcsolattartóval kell majd egyeztetned.


2) Megbízható kivitelező

Eddig sem volt könnyű szakembert találni, 2021-ben a kedvezményes ÁFA és a lakásfelújítások állami támogatásával bizonyára felpörög a kereslet, és még nehezebb lesz szakembert találni.

Ebben a helyzetben kincset ér egy olyan generálkivitelező, aki a szakmunkák teljes spektrumához tud szakembereket biztosítani. Érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki hosszú ideje a pályán van. Egy tartósan bevált munkakapcsolatot a szakemberek nem fognak elhagyni akkor sem, ha az erős keresleti piacon máshol magasabb bért ígérnek nekik.


3) FakivágásHa fa van a leendő építési területen, nézz utána, mik a fakivágásra vonatkozó helyi önkormányzati szabályok. Az önkormányzatoknak környezetvédelmi törvény alapján jogukban áll bizonyos kör méreten felüli fák, vagy akár cserjék kivágását engedélyhez kötni. Amennyiben az adott település önkormányzata a te esetedben engedélyhez köti a fakivágást, kérelmezd az engedélyt legalább egy hónappal a tervezett kivágás előtt. Így időben meg fog érkezni az önkormányzat határozata, és nem szenved késedelmet a kivitelezés. Költségek terén a fakivágás ára mellett 3.000 Ft eljárási díjjal kell számolnod és az engedély kézhezvételétől egy teljes hónapod lesz az útban levő fát kivágatni.


4) Közművek

A telek közművesítését érdemes minél hamarabb elkezdened. A szolgáltatótól és az igényelt csatlakozás típusától is függ (kapacitás, ideiglenes vagy végleges csatlakozás), mennyi időt vesz igénybe egy-egy bekötés.Figyelj arra, hogy a víz bekötés esetében a szolgáltatóval történő szerződéskötésen kívül a bekötés fizikai megvalósítását is a tulajdonos feladata menedzselni. Tehát a tulajdonos feladata biztosítani az árokásás elvégzését és a vízakna kialakítását.


Az elektromosság bekötésénél érdemes olyan villanyszerelőt megbízni, aki elvégzi a csatlakozáshoz szükséges pózna állítását is.


Ha az áram vagy a víz bevezetése valamiért késedelmet szenved, nincs minden veszve. Az új szomszédok gyakran segítőkészek és átmenetileg juttatnak vizet és áramot az építkezéshez. Legrosszabb esetben pedig a kivitelezők az építkezést akár végig is tudják vinni generátoros áramellátással és lajtos kocsiból vett vízzel.

A legjobb persze, ha már a kivitelezés kezdetekor be vannak kötve a közművek, ezért érdemes ezeket a folyamatokat minél hamarabb elindítani.


5) Behajtás, megközelíthetőség

Győződj meg róla, hogy a telek megközelíthető azokkal a munkagépekkel, amikre szükség lesz a kivitelezés során. Az önkormányzatok ugyanis néha súlykorlátozást vezetnek be a területükön. Ha időben beadod a behajtási engedély kérelmet, akkor jó eséllyel fennakadás nélkül folyhat majd az építkezés. Az önkormányzatok számára az, hogy a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek, általában megfelelő indok a korlátozás alóli felmentés megadásához.


+ Egy jó tanács

Ahogy írtuk, a házépítést jó, ha alapos tervezés előzi meg. Ez nem csak a konkrét terv elkészítésére igaz, hanem minden körülményre, a megközelíthetőségtől az építési területen álló fák eltávolításáig. Érdemes tájékozódni és időben elindítani a szükséges ügyintézést, hiszen ezzel hónapokkal közelebb kerülhet a beköltözésed az új otthonodba!


webkapu.hu


felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!