Ingyenes lakáshitel ügyintézés

Ingyenes lakáshitel ügyintézés. Zöld hitelek, CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Ingyenes lakáshitel ügyintézés.

2022. május 24. kedd

Eliza, Eszter

Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat

2020-10-28 11:22:56
Forrás: webkapu.hu

A házépítést jó, ha gondos tervezés előzi meg. Ezt kívánja biztosítani az úgynevezett “egyszerűsített bejelentési eljárás”. Az eljárás annyiban egyszerűsített, hogy a korábban valóban nehézkes engedélyeztetésre nincs szükség. Ellenben szükséges hozzá több olyan szakági dokumentáció, ami korábban nem volt elvárás.


1) Összeszokott tervező csapat

Ha összeszokott tervező csapatra bízod a munkát, hamar el fog készülni a szükséges építészeti, statikai, gépészeti terv. Meglesznek az energetikai számítások és a műszaki leírások. A folyamat során pedig csak egy kapcsolattartóval kell majd egyeztetned.


2) Megbízható kivitelező

Eddig sem volt könnyű szakembert találni, 2021-ben a kedvezményes ÁFA és a lakásfelújítások állami támogatásával bizonyára felpörög a kereslet, és még nehezebb lesz szakembert találni.

Ebben a helyzetben kincset ér egy olyan generálkivitelező, aki a szakmunkák teljes spektrumához tud szakembereket biztosítani. Érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki hosszú ideje a pályán van. Egy tartósan bevált munkakapcsolatot a szakemberek nem fognak elhagyni akkor sem, ha az erős keresleti piacon máshol magasabb bért ígérnek nekik.


3) FakivágásHa fa van a leendő építési területen, nézz utána, mik a fakivágásra vonatkozó helyi önkormányzati szabályok. Az önkormányzatoknak környezetvédelmi törvény alapján jogukban áll bizonyos kör méreten felüli fák, vagy akár cserjék kivágását engedélyhez kötni. Amennyiben az adott település önkormányzata a te esetedben engedélyhez köti a fakivágást, kérelmezd az engedélyt legalább egy hónappal a tervezett kivágás előtt. Így időben meg fog érkezni az önkormányzat határozata, és nem szenved késedelmet a kivitelezés. Költségek terén a fakivágás ára mellett 3.000 Ft eljárási díjjal kell számolnod és az engedély kézhezvételétől egy teljes hónapod lesz az útban levő fát kivágatni.


4) Közművek

A telek közművesítését érdemes minél hamarabb elkezdened. A szolgáltatótól és az igényelt csatlakozás típusától is függ (kapacitás, ideiglenes vagy végleges csatlakozás), mennyi időt vesz igénybe egy-egy bekötés.Figyelj arra, hogy a víz bekötés esetében a szolgáltatóval történő szerződéskötésen kívül a bekötés fizikai megvalósítását is a tulajdonos feladata menedzselni. Tehát a tulajdonos feladata biztosítani az árokásás elvégzését és a vízakna kialakítását.


Az elektromosság bekötésénél érdemes olyan villanyszerelőt megbízni, aki elvégzi a csatlakozáshoz szükséges pózna állítását is.


Ha az áram vagy a víz bevezetése valamiért késedelmet szenved, nincs minden veszve. Az új szomszédok gyakran segítőkészek és átmenetileg juttatnak vizet és áramot az építkezéshez. Legrosszabb esetben pedig a kivitelezők az építkezést akár végig is tudják vinni generátoros áramellátással és lajtos kocsiból vett vízzel.

A legjobb persze, ha már a kivitelezés kezdetekor be vannak kötve a közművek, ezért érdemes ezeket a folyamatokat minél hamarabb elindítani.


5) Behajtás, megközelíthetőség

Győződj meg róla, hogy a telek megközelíthető azokkal a munkagépekkel, amikre szükség lesz a kivitelezés során. Az önkormányzatok ugyanis néha súlykorlátozást vezetnek be a területükön. Ha időben beadod a behajtási engedély kérelmet, akkor jó eséllyel fennakadás nélkül folyhat majd az építkezés. Az önkormányzatok számára az, hogy a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek, általában megfelelő indok a korlátozás alóli felmentés megadásához.


+ Egy jó tanács

Ahogy írtuk, a házépítést jó, ha alapos tervezés előzi meg. Ez nem csak a konkrét terv elkészítésére igaz, hanem minden körülményre, a megközelíthetőségtől az építési területen álló fák eltávolításáig. Érdemes tájékozódni és időben elindítani a szükséges ügyintézést, hiszen ezzel hónapokkal közelebb kerülhet a beköltözésed az új otthonodba!


webkapu.hu


felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!