Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 20. szombat

Tivadar

Családi házat építtetnél? Így spórolhatsz hosszú hónapokat

2020-10-28 11:22:56
Forrás: webkapu.hu

A házépítést jó, ha gondos tervezés előzi meg. Ezt kívánja biztosítani az úgynevezett “egyszerűsített bejelentési eljárás”. Az eljárás annyiban egyszerűsített, hogy a korábban valóban nehézkes engedélyeztetésre nincs szükség. Ellenben szükséges hozzá több olyan szakági dokumentáció, ami korábban nem volt elvárás.


1) Összeszokott tervező csapat

Ha összeszokott tervező csapatra bízod a munkát, hamar el fog készülni a szükséges építészeti, statikai, gépészeti terv. Meglesznek az energetikai számítások és a műszaki leírások. A folyamat során pedig csak egy kapcsolattartóval kell majd egyeztetned.


2) Megbízható kivitelező

Eddig sem volt könnyű szakembert találni, 2021-ben a kedvezményes ÁFA és a lakásfelújítások állami támogatásával bizonyára felpörög a kereslet, és még nehezebb lesz szakembert találni.

Ebben a helyzetben kincset ér egy olyan generálkivitelező, aki a szakmunkák teljes spektrumához tud szakembereket biztosítani. Érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki hosszú ideje a pályán van. Egy tartósan bevált munkakapcsolatot a szakemberek nem fognak elhagyni akkor sem, ha az erős keresleti piacon máshol magasabb bért ígérnek nekik.


3) Fakivágás



Ha fa van a leendő építési területen, nézz utána, mik a fakivágásra vonatkozó helyi önkormányzati szabályok. Az önkormányzatoknak környezetvédelmi törvény alapján jogukban áll bizonyos kör méreten felüli fák, vagy akár cserjék kivágását engedélyhez kötni. Amennyiben az adott település önkormányzata a te esetedben engedélyhez köti a fakivágást, kérelmezd az engedélyt legalább egy hónappal a tervezett kivágás előtt. Így időben meg fog érkezni az önkormányzat határozata, és nem szenved késedelmet a kivitelezés. Költségek terén a fakivágás ára mellett 3.000 Ft eljárási díjjal kell számolnod és az engedély kézhezvételétől egy teljes hónapod lesz az útban levő fát kivágatni.


4) Közművek

A telek közművesítését érdemes minél hamarabb elkezdened. A szolgáltatótól és az igényelt csatlakozás típusától is függ (kapacitás, ideiglenes vagy végleges csatlakozás), mennyi időt vesz igénybe egy-egy bekötés.



Figyelj arra, hogy a víz bekötés esetében a szolgáltatóval történő szerződéskötésen kívül a bekötés fizikai megvalósítását is a tulajdonos feladata menedzselni. Tehát a tulajdonos feladata biztosítani az árokásás elvégzését és a vízakna kialakítását.


Az elektromosság bekötésénél érdemes olyan villanyszerelőt megbízni, aki elvégzi a csatlakozáshoz szükséges pózna állítását is.


Ha az áram vagy a víz bevezetése valamiért késedelmet szenved, nincs minden veszve. Az új szomszédok gyakran segítőkészek és átmenetileg juttatnak vizet és áramot az építkezéshez. Legrosszabb esetben pedig a kivitelezők az építkezést akár végig is tudják vinni generátoros áramellátással és lajtos kocsiból vett vízzel.

A legjobb persze, ha már a kivitelezés kezdetekor be vannak kötve a közművek, ezért érdemes ezeket a folyamatokat minél hamarabb elindítani.


5) Behajtás, megközelíthetőség

Győződj meg róla, hogy a telek megközelíthető azokkal a munkagépekkel, amikre szükség lesz a kivitelezés során. Az önkormányzatok ugyanis néha súlykorlátozást vezetnek be a területükön. Ha időben beadod a behajtási engedély kérelmet, akkor jó eséllyel fennakadás nélkül folyhat majd az építkezés. Az önkormányzatok számára az, hogy a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek, általában megfelelő indok a korlátozás alóli felmentés megadásához.


+ Egy jó tanács

Ahogy írtuk, a házépítést jó, ha alapos tervezés előzi meg. Ez nem csak a konkrét terv elkészítésére igaz, hanem minden körülményre, a megközelíthetőségtől az építési területen álló fák eltávolításáig. Érdemes tájékozódni és időben elindítani a szükséges ügyintézést, hiszen ezzel hónapokkal közelebb kerülhet a beköltözésed az új otthonodba!


webkapu.hu


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
CSOK Plusz
A fővárosi fiatalok lehetnek a CSOK Plusz nagy nyertesei
A családi fészek elhagyása komoly anyagi vonzattal jár, kezdő ingatlankeresőként megfelelő jövedelem, megtakarítás és hitelképesség nélkül távoli vágyálomnak tűnhet a jó adásvétel megkötése. Az első lakásszerzésnél döntő szempont a családalapítás időszaka mellett a fiatalok önállósodási hajlama. Életkor alapján vizsgálva vidéken 25-34 éves kor között válhatnak ingatlantulajdonossá a fiatalok, míg Budapesten ez a szám akár 10 évvel is kitolódhat – derült ki az otpotthon.hu és az OTP Bank közös kutatásából.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
napelem
Kezdődik a sorbanállás a napelemért?
2021-től csak azok az új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek fajlagos energiaigénye nem magasabb  100 kWh/m2/év-nél, és energia felhasználásuk legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik.
építésitelek
Mire figyelj telekvásárlás előtt?
Egyre többen  döntenek úgy, hogy a magas ingatlanárak miatt lemondanak a belvárosi életről  vagy éppen szeretnének távolabb lenni a város zajától. Egy kicsit kijjebb keresgélve, gyakran találunk sokkal megfizethetőbb, csendesebb területeket,  azonban ezek sokszor zártkertek. Mit jelent ez? Miben különbözik ez a  belterülettől? Milyen építési övezetek vannak? Mire figyelj ingatlan vásárlás  előtt?webkapu.hu
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!