Generálkivitelezővel, vagy nélküle építkezz?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. július 25. csütörtök

Jakab, Kristóf

Generálkivitelezővel, vagy nélküle építkezz?

2020-07-29 11:12:30
Forrás: Webkapu.hu

Megspórolnád a gererálkivitelező borsos költségét? Teljesen érthető. Mielőtt belekezdesz, azért gondold meg, hogy lesz-e kapacitásod a következőkre!


Webkapu weboldal készítés


Szakemberek keresése

Ha nem szeretnél minden egyes téglát magad rakni és minden vezetéket magad bevésni, akkor szükséged lesz szakemberek segítségére. Egy megbízható villanyszerelőt találni, aki éppen rá is ér a te építkezéseddel foglalkozni, egyáltalán nem könnyű. A szakemberek gyakran maguk is együtt dolgoznak generálkivitelezőkkel, akiktől többé-kevésbé folyamatosan kapnak megrendeléseket. Az biztos, hogy gyakrabban, mint tőled. A te egyszeri megrendelésed ezért hátrányban lesz a generálkivitelezőével szemben, akivel már sokszor dolgoztak együtt. És ugyanez igaz a kőművesre, vízvezeték-szerelőre és így tovább. Ha ki kell várnod, mire mindegyik szakember eljut hozzád, az nagyon hosszú építkezéshez fog vezetni.


Döntések anyaghasználattal kapcsolatban

Jó ötletnek tűnhet a nappaliba parkettát rakatni. De ha egy generálkivitelező elmondja neked, hogy mennyire jók a tapasztalatok a vinyl padlóval, hogy milyen ellenálló a vízzel kopással szemben, milyen könnyű lerakni és milyen könnyű (ha mégis kéne) javítani, vagy akár egy lakásfelújítás során az egészet más színűre cserélni, akkor lehet, hogy elgondolkodsz rajta. Ha az árban mutatkozó különbséget is figyelembe veszed, akkor biztos. Egy generálkivitelező bizony sokkal naprakészebb lesz nálad abban, hogy milyen anyagokkal érdemes dolgozni.Eszközök, géppark

Ha minden munkát te vezényelsz, gondoskodnod kell arról is, hogy a megfelelő eszközök is rendelkezésre álljanak. A külső homlokzat szigetelését, festését végző szakember nem biztos, hogy fog magával állványt is hozni. Az állvány bérlés intézése így jó eséllyel a te feladatod marad. És ez csak egy egyszerű példa arra, hogy mennyi mindenre kell majd odafigyelned, és mennyi mindenről kell majd egyeztetned.


Technológia választása

Vegyünk egy egyszerű példát, mint a vakolás. Tudod-e, hogy gépi vakolás vagy kézi vakolás használatával jársz-e jobban? Az biztos, hogy a gépi vakolás gyorsabb, mint a kézi vakolás, de vajon  melyik olcsóbb? Milyen különbség lesz a felület minőségében?


Generálkivitelezővel vagy nélküle?

Összességében elmondható, hogy ha generálkivitelező nélkül építkezel, óhatatlanul el fogsz követni pár hibát, hozni fogsz pár olyan döntést, ami jelentős anyagi veszteséget, időbeli csúszást, vagy egyszerűen rosszabb eredményt fog hozni, mintha egy tapasztalt generálkivitelezővel dolgoztál volna együtt. Az persze igaz, hogy generálkivitelezővel sem feltétlenül gondtalan dolog az építkezés. Vannak a piacon egészen megbízhatatlan, magukat generálkivitelezőként eladó személyek is. De ha utánajársz annak, hogy az adott kivitelező milyen munkákat végzett eddig, beszélsz olyan emberekkel, akik az általa épített házakban laknak, akkor ezt a kockázatot jelentősen le tudod csökkenteni.

A fentiekből kiderül, hogy a jó generálkivitelező borsos árát komoly szaktudás és tapasztalat indokolhatja. Ha jó generálkivitelezőt választasz, időben és pénzben is jobban fogsz kijönni, mintha egyedül vágtál volna bele az építkezésbe.


Webkapu weboldal készítés


felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!