Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 19. péntek

Emma

Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

2015-12-17 14:52:45

A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 


2 gyermekes családok esete

Az új lakás vásárlása vagy építése esetén a 2 gyermekes családoknak járó állami támogatás összege 2,6 millió forintra nő, míg 3 gyermek esetén még jobban megemelik az összeget, már 10 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás összege, ráadásul ez kiegészülhet még 10 millió forint 25 éves futamidejű kedvezményes hitellel, ahol maximum 3 százalékos lehet a kamat. A 3 gyermeket 10 alatt kell vállalni. 

Korábban sokan kifogásolták, hogy a 2015. július elsejével bevezetett új CSOK egyforma feltételeket biztosít használt és új lakás vásárlás esetén. Úgy tűnik erre a differenciálásra most sor kerül, ami támogatólag hathat az újlakás-piacra. A nem régiben bejelentett áfa-csökkentéssel együtt ez a szegmens jövőre még jelentősebben élénkülhet.

A 2 gyermekes családok esetében 2,6 millió forintra emelt támogatási összeg nem olyan meglepő, a korábban létezett szocpol és félszocpol rendszerben is magasabb összeg illette meg az új lakást vagy házat vásárlókat, építőket. Az intézkedéssel újabb vásárlókat terelhetnek a már eddig is túlkereslettel terhelt újlakás-piacra.

3 gyermekes családok esete

Az igazán meglepő az új szabályozásban inkább a 3 gyermekes családok esetében várhatóan 10 millióra emelt CSOK-összeg. Ez ugyan nem érinti a lakásvásárlókat tömegesen, de esetükben jelentősen eltolhatja az ingatlanvásárlási preferenciákat az új ingatlanok felé. Azon belül is elsősorban a házak irányába, mivel a lakásprojektekben viszonylag kevés a 3 gyermekes családoknak épült lakás, vagy ezek mérete már olyan nagy, hogy még a támogatással is kevéssé megfizethető számukra.

A 3 gyermekeseknek járó könnyítés inkább csak hosszabb távon fejheti ki hatását a piacra. A korábban már ingatlantulajdonnal rendelkező családoknak a CSOK igénybevételéhez előbb el kell adniuk a már meglévő lakásukat, és a szabályok szerint ennek az eladási árát teljes egészében fel kell használniuk az új ingatlan megvásárláshoz. Így a plusz 10 millió forintos támogatást maximum korábban 25 milliós ingatlantulajdon esetében tudják kihasználni például Budapesten, mivel a CSOK maximum 35 millió forintos ingatlan vásárláshoz jár.

Hol járhatnak a legjobban?

Ahogy a CSOK eddig is nagyobb könnyítést jelentett a vidéki települések esetében, úgy az összeg növelése is itt jelent még nagyobb kedvezményt. Különösen jól jöhet ez a vidéki 3 gyermekes, vagy 3 gyermeket tervező családoknak, ahol a lakásárában a 10 millió forint akár a ház vagy lakás felére is elég lehet, így a hitellel kombináltan a 20 millió forintos összeg, már szinte egy teljes lakás, vagy ház megvásárlását is lehetővé teheti. Nagy változást jelenthet ez az olyan települések esetén, melyek lakáspiaca még a válság után sem tért magához, itt ugyanis jóval alacsonyabb áron vásárolható telek és építhető meg egy új családi otthon.

LAKÁS HITEL
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.
Hitel, hitel felvétel, bank, bankok
Ki diktál a hitelpiacon?
Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk:  - az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról, - a hitelt folyósító pénzintézetekről, - a hitelt igénylő piaci szereplőkről.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!