CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. április 25. csütörtök

Márk

CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban

2016-01-27 16:13:32

A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is.

Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen. 

Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.


Mely gyermekek után jár a CSOK?

A CSOK-rendelet alapján egy gyermek születésére vagy meglétére csak egyszer igényelhető a CSOK. Ez a szabály viszont az igénybevétel időpontjában vállalt gyermek(ek)re vonatkozik. Ha a lakáshitel igénybevétele után olyan újabb gyermekkel gyarapodik a család, amely nem vállalt gyermek, akkor 400 ezer forint jár ezek gyermek(ek) után. Azonban ezt a vissza nem térítendő támogatást csak lakáscélú hitel törlesztésére lehet felhasználni. 

Más azonban a helyzet az új lakások építéséhez, vásárláshoz igénybe vehető CSOK hitel esetében. Ugyanis három vagy több gyermek (vállalása vagy megléte) esetén a már igénybe vett támogatás(oka)t kell csak kivonni a 10 milliós összegből, és a különbözet jár, akármilyen támogatást vettünk fel korábban.

Ki számít gyermeknek?

•    a magzat vagy az ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, 
•    az igénylő eltartottja, aki 20. életévét még nem töltötte be, 
•    vagy a 20. életévét már betöltötte, de felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be, vagy 
•    a 20. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Megszületett és megszületendő gyermek?

Amennyiben az igénylés időpontjában már megszületettek a gyermekek, igénybe vehető a CSOK, függetlenül a szülők (hiteligénylők) életkorától. Más a helyzet azonban ha gyermek vállalásról van szó. Ezen esetben legalább az egyik szülőnek 40 év alattinak kell lennie. Ebben az esetben a gyermeknek az alábbi intervallumban meg kell születnie. 

•    1 előre vállalt gyermek születését 4 év alatt, 
•    2 előre vállalt gyermekét 8 év alatt, 
•    3 előre vállalt gyermekét 10 év alatt kell „teljesíteni” a lakáshitel igénylőknek.

Figyelem! Mind a meglévő mind a vállalt gyermeknek (megszületését követően) együtt kell élniük igénybevevő szüleikkel abban a lakásban, amelyre a CSOK-ot felvették.

És ha nem születik meg a gyermek?

Érdemes alaposan átgondolni a gyermekek vállalását, hiszen nagyot lehet bukni, ha a vállalt határidőben nem születnek meg a babák. (Kivéve, ha orvosi okai vannak a születés elmaradásának).

A meg nem született gyermekszámra eső támogatási összeget a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten (a 10 milliós támogatás esetében a Ptk. szerinti mindenkori jegybanki alapkamat (jelenleg 1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitel kamatkedvezményét is vissza kell fizetni, igaz, ez csupán az alapkamat szintjén kamatozik.
Abban az esetben pedig, ha már megszületett a három bevállalt gyermek, de a házaspár ezek után dönt úgy, hogy elválik, csak akkor nem kell visszafizetni a támogatás összegét, ha a gyerekek és az egyik szülő továbbra is abban a házban, lakásban él, amelyikre a támogatás összegét fordították. Amennyiben a válás után a család eladná a lakást, akkor vissza kell fizetni az igényelt támogatást.
Sajnos ezek a feltételek komolyan meggondolandók. Magyarországon a megkötött házasságok kb. fele válással végződik. És ha már elváltak, a közös tulajdont is általában értékesíteni kell a vagyonmegosztás és a ténylegesen elköltöző volt házastárs újabb lakásproblémájának megoldása miatt. Ezzel szinte megoldhatatlan csapda helyzetbe kerülhetnek  azok az elvált házaspárok, akiknek egyébként is megromlott a kapcsolatuk és nehezen tudnak közösen dönteni.

További CSOK-kal kapcsolatos híreinket a lakáshitelcentrum oldalon olvashatnak.

LAKÁS HITEL
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, CSOK 2015. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, hitel, lakáshitel
Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?
A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 
Hitel, hitel felvétel, bank, bankok
Ki diktál a hitelpiacon?
Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk:  - az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról, - a hitelt folyósító pénzintézetekről, - a hitelt igénylő piaci szereplőkről.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!