CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 28. csütörtök

Gedeon, Johanna

CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

2016-02-09 11:09:57

CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.

 


CSOK – új lakóingatlanok építése és vásárlása esetén

•    A lakóingatlan alapterületének  55 négyzetméter alsó határt el kell érnie. 
•    Új építés, új lakás vásárlás esetén egy gyermek után 600 ezer, kettő gyermek után 2.600 ezer és három vagy több gyermek után 10 millió forint vissza nem térítendő kölcsönként vehető igénybe. Az új módosítás szerint 3 vagy több gyermek vállalása, megléte esetén még 10 millió forint fix. 3 százalékos hitel is igényelhető.
•    Építési telek megvásárlására nem igényelhető a CSOK és a kedvezményes hitel sem, az új lakás felépítéséhez szükséges épületbontásra, a lakáshoz vezető járda vagy a kerítés megépítésére vonatkozó költségek megfizetéséhez viszont például igen, amennyiben azt a hitelintézet által jóváhagyott építési költségvetés tartalmazza. Legalább a telekárral mint kezdőtőkével rendelkeznie  kell tehát az igénylőnek.
•    Akkor vehető igénybe a gyermek utáni támogatás, ha az igénylő házaspár egyik tagjának, vagy az igénylőnek nincs köztartozása, s nincs rajta a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján. 
•    A vásárolandó, építendő lakóingatlan pedig összkomfortosnak kell lennie. Ez azonban már könnyített formában is elérhető. Új ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.
•    Az új lakások vásárlására nem vonatkozik a módosítást követően értékbeli korlátozás.

CSOK használt ingatlan vásárlásakor vagy bővítésekor 

•    A vásárolandó használt lakóingatlan alapterületének  ebben az esetben is 40 és 100 négyzetméter közöttinek kell lennie.
•    Amennyiben bővítéshez igényli a CSOK-ot, akkor a munkálatok befejeztével az így kialakított ingatlan (meglévő+bővítmény) mérete szintén 40-100 négyzetméter közötti lehet.
•    Bővítésként csak a hasznos alapterületnek minimum egy lakószobával való növelését fogadja el a jogalkotó. Minden más esetben a CSOK nem illeti meg az igénylőt.
•    Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától.
•    A használt lakások vásárlása esetében  - az új lakások megengedő elbírásától eltérően -  megmarad két fontos korlátozás: vételáruk négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forint lehet, és maximális vételárukra területenként korlátozások vonatkoznak. (Közép-Magyarország, Dunántúl, Alföld és Észak).

CSOK - Jelzálog bejegyzés

A CSOK támogatással épített, vásárolt ingatlanra 10 évre az állam javára jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a CSOK támogatás igénybevételéről szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva. Továbbá az igénylőnek vállalnia kell, hogy a tilalom lejártáig nem terheli haszonélvezeti vagy használati joggal a vissza nem térítendő hitel kedvezménnyel épített lakást.
Amennyiben Ön olyan döntés előtt áll, melynél szerepet játszhat a CSOK igénylése, érdemes felkeresni hitelügyintézőnket, aki magas szintű szaktudással és kiváló banki kapcsolatokkal tud a segítségére lenni. Akár Budapesten, akár az ország bármely más pontján kívánja lakásproblémáját megoldani, hitelügyintéző kollégáink várják jelentkezésüket!

LAKÁS HITEL
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.
CSOK, CSOK 2015. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, hitel, lakáshitel
Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?
A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 
Hitel, hitel felvétel, bank, bankok
Ki diktál a hitelpiacon?
Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk:  - az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról, - a hitelt folyósító pénzintézetekről, - a hitelt igénylő piaci szereplőkről.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!