Ki diktál a hitelpiacon?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. március 29. péntek

Auguszta

Ki diktál a hitelpiacon?

2015-12-17 14:40:30

Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk: 

- az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról,

- a hitelt folyósító pénzintézetekről,

- a hitelt igénylő piaci szereplőkről.


Természetesen itt az országban meglévő piaci, gazdasági környezetről valamint az országhatáron kívüli politikai, piaci, gazdasági hatásokról sem szabad elfelejtkezni.

Az állam, mint törvényalkotó adja meg a hitel folyósítás kereteit. De hogy ezt milyen tartalommal töltik meg a hitelfolyósítók, arra most nézzünk egy pár példát.

Kitől érdemes hitelt felvenni?

A bankok, pénzintézetek elsősorban – tetszik, nem tetszik – a saját profitjukat szeretnék megtermelni, lehetőleg minél magasabb mértékben. Ehhez azonban engedményeket, kecsegtető ajánlatokat kell tenniük a hitelt igénylők felé, hogy ez a céljuk teljesüljön. 

Ez olyan mint egy sakk játszma. A tábla, a bábuk adottak, a szabályokat mindkét fél (remélhetőleg) ismeri, de mégis mind a két játékos a saját pozícióit szeretné erősíteni.

Engem válassz! Pénzintézeti mézesmadzagok.

Nos, a hitelezői pénzintézetek gazdag kínálatát állították fel az engedményeknek. Ilyenek az alábbiak:

•    Értékbecslési díj visszatérítése folyósítást követően
•    Közjegyzői díj visszatérítése folyósítást követően
•    1 db Takarnet tulajdoni lap díja elengedésre kerül
•    Folyósítási jutalékot nem kell megfizetni
•    Tulajdoni lap, térképmásolat díját nem kell megfizetni
•    Akár a teljes folyósítási jutalék elengedésre kerül
•    Közjegyzői okirat díjának visszatérítése maximum 60.000 Ft-ig, meghatározott feltételek esetén
•    A teljes futamidő alatt fix törlesztő részlet (Lakáshitel használt lakás vásárlásra futamidő végéig fix törlesztő részlettel)
•    Tulajdoni lap és térképmásolat díját, valamint a műszaki szemle díját nem számítja fel a bank.


Ezek a kedvezmények nagyjából lefedik a kínálatot, de lehetnek akciókban más lehetőségei is a bankoknak amivel az ügyfeleket a maguk térfelére kívánják csábítani. Ezeket a kedvezményeket erősítik fel a hitelügyintézés során a hitelügyintézők is.
Mivel a törvény szerint a hitelt folyósító pénzintézetnek kétféle mutatót kell egyértelműen meghatározni – a kamat és a THM vagyis teljes hiteldíj mutató – ezen az engedmények a THM összegét befolyásolják. 

Gondosan mérlegelni kell, hogy hosszú távon mi éri meg jobban: egy alacsonyabb kamat összeg hosszabb távon vagy a hitelbírálat során megspórolt tízezrek. 

Ehhez vagy gondosan tanulmányozni kell a hitelfelvétel időpontjában aktuális banki kínálatot, kedvezményeket, vagy olyan bankfüggetlen hitelügyintézővel kell felvenni a kapcsolatot, amelyik megteszi ezt a hitelt igénylő helyett.

Ilyen lehetőséget biztosít irodánk is. Ha bővebb információt szeretne, kérem keresse fel honlapunkat.

 

LAKÁS HITEL
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.
CSOK, CSOK 2015. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, hitel, lakáshitel
Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?
A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!