Valóban korrektek a bankok?

Ingyenes lakáshitel ügyintézés - CSOK és kamattámogatott lakáshitelek útvesztőjében segít hitelügyintéző kollégánk. Lakáshitel kalkulátor segít a választásban.

2024. június 23. vasárnap

Zoltán

Valóban korrektek a bankok?

2015-12-10 13:44:37

Az Országgyűlés 2014 november végén fogadta el az úgynevezett FAIR bank törvényt, mely a bankok hitelezésével, de legfőképpen a jelzáloghitelekkel  (lakáshitel) kapcsolatos banki kötelezettségeket, tennivalókat szabályozza. A FAIR bank törvény lehetővé teszi, hogy a hitelezés kiszámíthatóan, átláthatóan és tisztességesen történjen.
Fontos, hogy a már korábban kötött lakáshitel és egyéb hitelszerződésekre  is vonatkozik a szabályozás.


A FAIR bank törvény lényegi elemei

Egyik lényeges eleme ennek a törvénynek, hogy a lakáshitel valamint az egyéb jelzáloghitelek és minden más hitel felvételhez is mindenképpen szükséges a legális jövedelem igazolása. Az intézkedés az igazolt 400 ezer Ft havi jövedelem  alatt 50 százalék, míg e fölött 60 százalék hitel igénybevételét engedélyezi.
Egyéb fontos kötelezettsége a bankoknak 2015. január 01 után, hogy az ügyfél még a szerződéskötés előtt áttekinthesse a szerződés szövegét, megismerje a pénzügyi teljesítőképességének (kockázatainak) határait. A bankoknak nyilvánosan elérhetővé kell tenniük a szerződés mintáit, közölni kell az előzetes költségeket melyet a folyósítás során az ügyfélnek kell megfizetnie.
A banki önmérséklet gyakorlásának kötelezettsége, mely szerint a bank évente csak egyszer és mindig április 1-jén emelheti meg a díjakat. Közölni kell a hitelt folyósító pénzintézetnek az ügyféllel, hogy milyen feltételek mellett emel kamatot és kamat felárat. Ez a kötelezettség természetesen kiterjed a hitelügyintézésre, a hitelügyintézők munkájára is.
Fontos eleme a FAIR  bank törvénynek, hogy a bankok részéről történő egyoldalú szerződésmódosítás csak a kamat, a kamatfelár, a díjak és költségek esetében lehetséges. A szerződés fennállása alatt nem írhat át semmilyen más szerződéses feltételt a bank. Ez a kitétel egyértelműen a hitelt igénybe vevők érdekeit védi.
Rendelkezik még a törvény a lakáshitel futamidején belüli előtörlesztési lehetőségéről és költségeiről, valamint hogy milyen esetben történik szerződés szegés a finanszírozó részéről. 

És mi a következmény ha a pénzintézet nem így jár el?

Amennyiben a fent említett pontok közül a bank bármelyiket is megsérti (pl. a szerződésből kihagy valamilyen tartalmi elemet), akkor ugyan érvényes marad a szerződés (természetesen vizsgálandó, hogy lényegi elem maradt-e ki), de mivel a bank ezzel szerződést szeg, ennek az esetleges kárát az adós felé neki a kötelessége megtérítenie.

LAKÁS HITEL
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.
CSOK, CSOK 2015. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, hitel, lakáshitel
Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?
A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!